Петкова

Държавата няма да се меси в спора между работници и работодател в мини Бобов дол, само ще контролира-ВИДЕО

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви по повод протестите на миньорите от мини Бобов дол, че държавата не може да се мести в частна компания.

„Протестите от вчера са свързани с претенции за намален размер на възнагражденията, с неизплатени социални плащания. Това са отношения изцяло, които се регулират между работника и съответния работодател. Това, което министерството на енергетиката е длъжно да прави по този концесионен договор, е да следи за изпълнението и на работната програма, да следи за изпълнението на концесионния договор. Периодично се извършват такива проверки, последната проверка, която са направили в рудника е през април 2016г., подчерта Петкова

Министърът потвърди, че е получила ново уведомление от дружеството Бобов дол въгледобив, с  което се отказва от спирането на работата на рудник Бабино. Причината-настъпило ново обстоятелство, което не се изяснява.

За тази година има 7 наказателни постановления за „Въгледобив Бобов дол“

7 са за тази година наказателните постановление на мината. Това съобщи  социалният министър Зорница Русинова във връзка с протестите на миньорите от рудник „Бабино“.

Министерството е било информирано за забавените заплати. Още от 3-ти – 4-ти октомври Главна инспекция по труда е направило проверка.

Констатирани са забавяния на възнагражденията за август месец и удръжки от 20% от възнагражденията на служителите.  Издадени са наказателни постановления и глоби на работодателя.

Ако има съкращения социалното министерство ще им търси работа в региона.

Миньорите продължават протеста си под земята.

Над 100 миньори още са под земята и се заканват да стоят там поне до петък докато не им изпълнят исканията.

- реклама -