Агенция Медиана: На изборите изненадите са много вероятни

Има сериозни шансове ГЕРБ да претърпи поражение.

Към 10 октомври най-вероятно изглежда Цецка Цачева да се класира първа на изборите на 6-ти ноември 2016 г. Тя е консолидирала гласовете на ГЕРБ избирателите и това до голяма степен й гарантира първото място.

Но на първи тур!

Големият й проблем е, че тя не привлича симпатизанти извън собствената си партия (93 % от потенциалните й гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ). Това показват данните от изследване на агенция „Медиана” за нагласите за президентските избори.

Кандидатурата й е непопулярна извън ГЕРБ.

Ако до изборите това не се промени, тази тясно партийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да й спечели изборите. И въпросът не е само в сериозната възможност на втори тур да се образува своеобразна коалиция „Всички срещу Цецка Цачева“.

На тези избори ще наблюдаваме своеобразен феномен:

Изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели. Изборите са задължителни! Референдумът също ще привлече избиратели. Данните на „Медиана“ показват, че това вероятно ще бъдат между 550 – 700 хиляди (!) „нови“ избиратели. Това значително ще увеличи изборната активност и значително ще намали тежестта на консолидираните, но все пак малцинствени, гласове на ГЕРБ.

Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев.

За разлика от Цецка Цачева той не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия (БСП). Симпатизантите на БСП се явяват „донори“ и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Орешарски, и на Красимир Каракачанов. Генералът обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти „отвън“.

На трета позиция (с 10 %) е Красимир Каракачанов.

Той има шансове да се включи в голямата битка на втория тур.

Ивайло Калфин е четвърти с личен резултат, значително надхвърлящ този на номиниралата го партия (АБВ).

Картината към 10 окгомври е:

Балотаж между Цецка Цачева и генерал Румен Радев. Красимир Каракачанов трети, Калфин четвърти. Ето и данните:

„АКО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ДНЕС, СЕГА – ЗА КОГО ЩЯХТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ?”

 

Към 10 октомври 2016
% от всички
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА25.4
РУМЕН РАДЕВ18.0
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ9.9
ИВАЙЛО КАЛФИН6.1
ТАТЯНА ДОНЧЕВА4.8
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ4.2
ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ3.2
ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ1.3
ЖОРЖ ГАНЧЕВ0.6
ЗА ДРУГ*2.1
ЩЕ ОТБЕЛЕЖАт „не подкрепям никого”, ЩЕ ПУСНАт ПРАЗНА БЮЛЕТИНА11.0
няма да гласуват13.4
100 %

Данните далеч не са окончателни.

Избирателите на ДПС все още не заявяват подкрепата си за един или друг кандидат. Основното обаче е появата на тази огромна маса „нови“ (традиционно негласуващи) избиратели.

Това ще бъде голямото предизвикателство пред всички кандидати.

Тези избиратели като цяло са непредсказуеми. Нямат „свои“, предпочитана партия, трайни политически пристрастия. Те са преимуществено разочаровани от политиката и политическото, скептични и негативно насочени към партиите и властта. Голямата част от тях е възможно да гласуват спонтанно и емоционално, да се „люшнат“ в последния момент и да се консолидират.

А техният обем е толкова голям (около 13 % от всички избиратели), че са в състояние не само да разместят класирането след първото място, но дори директно да изстрелят втория, третия или дори четвъртия до върха.

Засега подобна консолидация на тези „нови“ гласоподаватели около един кандидат не се наблюдава.

Но изненадите са повече от възможни!

Така освен референдума „за“ и „против“ задължителното гласуване ще можем да видим директно резултатите от въвеждането на такава норма. И мнозина могат да бъдат силно изненадани от резултата, се посочва още в изследването на „Медиана”.

- реклама -