45 нелегални

Задържаха 45 нелегални на границата ни със Сърбия

Граничните власти от ГПУ-Брегово задържаха 45 души при опит да преминат нелегално българо-сръбската граница.

В района на Елхово са предотвратени 10 опита на 157 лица да преминат незаконно българо-турската граница.

Вчера сутринта полицейски патрул от ГПУ-Брегово е задържал 13 афганистанци и 13 пакистанци в землището на село Извор махала, община Кула. Нелегалните мигранти са се намирали на 800 метра източно от българо-сръбската граница.

Вечерта са заловени 12 афганистанци и 2-ма иранци в землището на село Делейна, общ. Брегово. Малко след полунощ полицаите са спрели 5-ма афганистанци близо до границата в района на село Косово. Всичките 45 чужденци са задържани в ГПУ-Брегово.

Част от тях имат регистрационни карти, издадени от Държавната агенция за бежанците. Те са предупредени и са изведени от граничната зона. Останалите ще бъдат съпроводени до Специалния дом за временно настаняване на чужденци/СДВНЧ/ в кв. Бусманци.

На 18 юли правителството на Сърбия взе решение за патрулиране на съвместни военно-полицейски екипи около граничните пунктове с България и Македония с цел предотвратяване на нелегалното преминаване към Сърбия.

Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович предупреди, че „икономическите мигранти ще бъдат връщани обратно в страната, откъдето са дошли, съгласно международното право“. По негови данни, през изминалите две години в страната са арестувани над 1 500 трафиканти на мигранти.

Властите в съседна Македония също взеха решение за увеличаване на полицейските и военните патрули по границите с цел да се предотврати евентуална нова мигрантска вълна.

- реклама -