45 часа ще продължи преместването от истанбулското летище „Ататюрк“ към новото мега летище „Истанбул“

Тази нощ ще започне голямото преместване от истанбулското летище „Ататюрк“ към новото мега летище „Истанбул“. На пресконференция в Истанбул министърът на транспорта и инфраструктурата Джахит Турхан заяви, че първоначалната операция по преместването ще отнеме общо 45 часа.

Всички полети и на двете летища ще бъдат преустановени едновременно за срок от 12 часа.

„Последният полет на „Ататюрк“ ще бъде осъществен на 6 април в 2 часа местно време“, уточни министърът. „Полетите до летище „Истанбул“ ще постепенно ще се увеличат след 14 ч. на 6 април“, добави той.

По време на преместването ще има затруднения в трафика в Истанбул, тъй като някои пътища ще бъдат временно затворени за движение.

Ежедневно от летище „Ататюрк“ излитат и кацат по 300 самолета, като миналата година аеропортът е обслужил 465 хиляди полета. До пет години летище „Ататюрк“ се очаква да заеме второ място сред летищата в света, обслужващи най-голям брой пътници. След като обаче всички етапи бъдат завършени, летището ще се превърне в глобален авиационен център и ще се нареди на първо място, изтъкна министър Турхан.

Летище „Истанбул“ официално беte открито на 29 октомври миналата година. На 95-ата годишнина от основаването на Република Турция.

- реклама -