Кунева

45 000 учители излизат в пенсия до 10 години

45 000 учители излизат в пенсия в следващите 10 години. Само тази година са пенсионирани 4 500 учители.

Данните съобщи вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред депутатите от Комисията по образование и наука.

Кунева коментира и обещаното от нея на учителския събор увеличение на заплатите на преподавателите.

„Когато на масата се сложат всички интереси на страната, това ще бъде без съмнение тема за обсъждане. Това, което правя аз, заедно с колегите от отрасловия съвет, е да дам, колкото се може повече аргументи защо политиката на инвестиции в образованието е правилната политика“.

Кунева

Меглена Кунева настоя за единна и последователна политика по отношение на образованието, така че младото поколение учители да знае на какво може да разчита.

„Няма добро образование без добри учители. Усилията ни до голяма степен са насочени и към обучението на учителите и професионализацията им”.

Учебникът по история за 5 клас

До 8 юли трябва да приключи оценяването на 8-те проекта на учебника по история за 5 клас. В оценката на съдържанието участват 7 души – 4 са учители, има преподавател от ВУЗ, научен работник от БАН, както и експерт от РИО. Други 6 души оценяват графичния дизайн и полиграфичното изпълнение на проектите.

След това до 7 август учителите също ще дадат мнение за учебниците. Според Кунева няма да има забавяне и процедурата ще бъде спазена в срок.

Букварът остава

„Няма да има напрежение и хаос в системата. Букварът е най-сложната книжка и направихме стотици срещи с учители, правихме тестове, фокус групи. Няма напрежение, има спокойствие в учителите, защото сме готови с помагала за 1 клас… Букварът е старият, хората знаят, че е така, а учителите са подготвени. По този въпрос системата е напълно спокойна”, категорична бе Кунева.

- реклама -