Дариткова, Народно събрание, депутати, сесия, Караянчева

44-то Народно събрание започна деветата си сесия – ето върху какво ще работи

Да си пожелаем здраве и сили през 2020 г. да служим достойно на Република България.

Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в началото на деветата сесия на парламента.

„Уважаеми колеги, днес е първият пленарен ден на 44-ото Народно събрание за 2020 г. Нека да ни е честита, нека да си пожелаем здраве и сили, за да изпълняваме успешно държавническата си мисия и да служим достойно на Република България. Да работим така, че да отговорим на очакванията на българските граждани“, каза още Караянчева.

„Вярвам, че през предстоящата сесия всеки един от нас ще положи усилия за постигане на повече разбирателство и продуктивни дебати“, допълни още Караянчева.

Тази година няма да има предсрочни избори, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

ПГ на ГЕРБ продължава да подкрепя работата на правителството, заяви Дариткова в декларация от името на парламентарната група на управляващите и отбеляза, че приоритет както на кабинета, така и на ГЕРБ продължава да бъде образованието.

Надявам се, че водната криза в Перник ще се превърне във възможност за промени, заяви още Дариткова.

Тя добави и че от ГЕРБ ще продължат да утвърждават образованието като основен и дългосрочен приоритет на управлението. България ще има възможност за по-бързо развитие на българските деца, те ще имат много повече перспективи, ако успеем с плана си, каза Дариткова.

Този основен приоритет трябва да се припознае от политическите сили и от българските граждани. Ще работим за съгласие по отношение на модерна водна и екологична инфраструктура. Надявам се, че водната криза в Перник ще се превърне във възможност за промени, заяви още Дариткова.

Ще действаме по промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии. Тези промени трябва да се случат още през първата половина от годината. С ниското доверие в изборния процес се руши самата демокрация. Надявам се всички политически сили да подходят отговорно към тези теми. Дебатът трябва да се проведе отвъд спекулациите и взаимните обвинения. Трябва да има обществено политическо съгласие. Изборите и финансирането на политическите партии са фундаментални въпроси, каза Дариткова.

Тя допълни, че НС е мястото, където тези проблеми трябва да бъдат решавани с мисъл за бъдещето и последствията от взетите решения. Нека 2020 ни донесе повече смирение и по-малко политически конфликти. Успех и Бог да пази България, добави Дариткова.

Лъжи и манипулации са твърденията, че БСП влиза в договорки и задкулисие да крепи правителството. Ние работим за сваляне на това правителство. То е вредно за България.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Започваме и тази сесия с криза, с поредната правителствена криза – девета смяна на министър, близо половин милион българи са с режим на вода, стохиляден град е изправен пред избора хляб, работа или вода. Народът плати стотици милиони за безводие и мръсна вода. България е превърната в сметище на света. Международната и българска мафия печели милиони на гърба на българския народ, заяви Корнелия Нинова.

Висши държавни служители и изпълнителният директор на НЗОК заговориха за източване на Здравната каса. Министър и заместник-министър правят лобистко законодателство. Тол системата е отложена отново и е застрашена да се провали. Животновъдството е застрашено. Чумата се завърна. Предупреждават ни, че ще расте цената на хляба. В много общини се повишават местни данъци и такси.

Това са фактите. Защо стигнахме до тук, запита Нинова и посочи отговорът: Защото в продължение на 10 години управлението на ГЕБ приема закони в името на печалбата на малцина.

За 10 години превърнахте политиката в търговия и плащате собственото си спокойствие с парите на хората, обърна се тя към управляващите.

Корнелия Нинова е категорична, че управляващите вкарват държавата от криза в криза, вместо стабилност и развитие, има хаос и застой.

Председателят на БСП призова другите партии, въпреки различията си, да се обединят и да работят заедно за сваляне на кабинета. Според Нинова управлението на Борисов е вредно за България.

Сегашните кризи са олицетворение на 10-годишното хаотично управление.

Това заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Днес Народното събрание започна работа след коледната ваканция с декларации от името на парламентарните групи.

За каква чиста вода може да говорим, като изобщо няма вода, отбеляза Карадайъ.

Лидерът на ДПС отбеляза, че бездънната каца наречена НЗОК минира бъдещото на здравните услуги.

Карадайъ беше категоричен, че ГЕРБ няма с какво повече да се оправдава.

Днешните проблеми – тежки и сериозни, се дължат единствено и само на ГЕРБ, заяви още той.

Истината за Перник е, че виновниците са десетки и вината им е разхвърляна през годините.

Това каза заместник-председателят на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов.

Чувството за безнаказаност се възпитава още от люлката, каза Веселинов и изброи приоритети на групата, сред които опазването на обществения ред.

Не смятаме да напускаме управлението, защото излезем ли, ще влезе ДПС, заяви Веселинов от трибуната и продължи: Тук сме, за да браним националния интерес, а не заради самоцел.

- реклама -