PCR тест , болница, прием, заплащане от граждани, консултация

44 са новите случаи на COVID-19 у нас, общо заразените стават 1955

Установени са 44 новозаразени случаи. От тях в болница са 17. Активност има в 11 области.  Общият брой на потвърдените случаи е 1955. Това обяви секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Димо Димов.

Новите случаи се разпределят в Благоевград – 15, в София – 7, в Пазарджик – 5, във Видин и в Кюстендил – по 4, във Враца, Кърджали, Монтана и Сливен – има по един случай.

Многото нови случаи от област Благоевград, каза доц. Димов, се дължи на установено огнище в община Сатовча.

Местното РЗИ е предприело всички необходими мерки, установени са контактните лица на първия случай и е наложена карантина.

По отношение на заразения медицински персонал, техният брой се увеличава с три нови случаи – заразени са лекар и две медицински сестри. Два са случаите в „Пирогов” и един от болницата в Пазарджик.

Сред новорегистрираните случаи има и деца – на възраст между 1 и 18 години. От Благоевград са 4 случаите и един от Ямбол – дете на година и шест месеца от оформено огнище в определен квартал в града.

Излекувани са 444 пациенти.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 90. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал 66-годишен мъж. Пациентът е страдал от онкологично заболяване. Доц. Димов уточни, че пациентът е дал два отрицателни PRC теста. В УМБАЛ „Александровска“ е починал мъж на 80 г., който е бил със сърдечни заболявания.

В болници в страната са 389 пациенти, които 56 са в интензивни отделения.

- реклама -