42-ма се борят за 13 места за академици. А Борис Велчев, ген. Мутафчийски, Петър Стоянович – за член-кореспонденти

42 знакови имена в българската наука са номиринирани за 13 места за академици на БАН. Проф. дмн Венцислав Мутафчийски, бившият главен прокурор Борис Велчев и математикът Николай Витанов пък

са допуснати до конкурса за избор на нови член-кореспонденти.

Тук местата са 23, а изборът ще между 66 имена. Отделна квота има за член-кореспонденти под 50 г. – 2 места за всички научни области. Кандидатите ще бъдат оценявани по серия от критерии – от публикации и научна дейност

през ръководство на кадри, до експертна работа

в държавни и правителствени органи.

Едно академично място в “Математически науки” ще си оспорват член-кореспондентите Красимир Данов, Николай Николов, Светозар Маргенов и Стефан Иванов.

Едно от най-оспорваните ще е направлението “Изкуство и изкуствознание”. За мястото са номинирани 7 – писателите Боян Иванов, Иван Димитров-Гранитски, Недялко Йорданов. А също композиторите Любомир Денев и Стефан Драгостинов, изкуствоведът Мила Сантова и художникът Станислав Минков.

Едно е и за физиците, номинирани са 4-ма член-кореспонденти – Александър Драйшу, Валентина Петкова, Стойчо Язаджиев и Чавдар Стоянов.

За 9-те места в “Химически науки” ще се борят една от основателките на школата

за изследване на прополиса – Вася Банкова,

както и зам.-ректорът на СУ Тони Спасов. 6-ма са издигнати в “Науки за Земята”: Димчо Солаков, Екатерина Бъчварова, Костадин Ганев, Николай Милошев, Петър Велинов и Станислав Василев. За инженерните науки академичното място е едно и си го оспорват 7 кандидати. Това са Атанас Ковачев, Венелин Живков, Владко Панайотов, Георги Михов, Любка Дуковска, Петко Петков и Стефан Хаджитодоров. Едно е и за учените биолози, там са номинирани Андон Косев, Димитър Иванов и Илза Пъжева.

За “Обществени и хуманитарни науки” изборът ще е между историците Александър Костов, Иван Русев и Иван Илчев (бившия ректор на СУ). Както и философа Ангел Стефанов, юриста Иван Русчев и езиковеда Стоян Буров. В агронауките кандидатстват Иван Илиев, Стефан Драгоев и Христо Найденски.

Още по-оспорвана ще е борбата кои да са 23-мата нови член-кореспонденти на БАН. Номинирани са 66 души. В медицинските науки шестима лекари се борят за 3 места, сред тях са ген. Мутафчийски и кардиологът проф. Иво Петров. Писателката Теодора Димова пък е номинирана за член-кореспондент при БАН в сферата “Изкуство и изкуствознание”. В “Математически науки” пак ще опита проф. Николай Витанов, прочул се по време на пандемията с ежедневните модели как се разпространява COVID 19. А силната конкуренция в “Обществени и хуманитарни науки” сблъсква кандидатурите на бившия главен прокурор Борис Велчев, арабиста Владимир Чуков, декана на Факултета по науки за образованието в СУ Милен Замфиров, историците Милко Палангурски и Петър Стоянович.

- реклама -