неравенство, бедни, богати, милиардери, доклад

42 души са богати колкото 3,7 милиарда други…1% от населението получава всичко!

82% от световното богатство, натрупано през 2017 г., е отишло в ръцете само на 1% от населението на Земята.

Това показа доклад на неправителствената организация “Оксфам”, която го разпространява всяка година в навечерието на икономическия форум в Давос. В швейцарския курорт световните лидери ще бистрят как да намалят неравенството в света. В рамките на четири дни 70 държавни лидери и 1900 шефове на най-могъщите компании ще обсъждат именно този проблем. В охолство – на 1500 метра надморска височина, там където Клаус Шваб ги посреща всяка година.

Какво гласи докладът?

42-ма души в света са богати колкото 3,7 милиарда други. По-голямото число очевидно съставлява бедната половина от световното население, посочва документът.

Навсякъде по света, лошо платената работа на мнозина подпомага неприличното богатство на малцина. Икономиката се развива на гърба на обикновените работници, които са в капана на бедността, докато ползите от икономическия растеж продължават да се концентрират в по-малко ръце. Жените са големите губещи, изправяйки се пред голяма дискриминация на работното място – при това не само в заплащането.

Големите корпорации играят ключова роля в процеса на неравенството – те използват своята сила, за да влияят на правителствата по отношение на приемане на законодателство в тяхна полза. Разбира се, те работят и за намаляване на данъците, които са длъжни да плащат, което пък би могло да доведе до по-добра социална отговорност на държавата.

За миналата година се наблюдава най-голямото увеличение на милиардерите в историята – по един на всеки два дни.

Милиардерите са увеличили богатството си с 762 млрд. долара само за 12 месеца (март 2016 г. – март 2017 г.). Това огромно увеличение би могло да сложи край на глобалната крайна бедност. НО 82% от създаденото ново богатство е достигнало до 1%, а 0% е отишло до най-бедните 50% в света.

Да си на работа не означава да избягаш от бедността.

Работниците често остават много бедни, имат дългове и се борят, за да изхранват семействата си. Около 56% от световното население живее с между 2 и 10 долара на ден. За сравнение –  само четири дни са нужни за главен изпълнителен директор от една от петте най-големи световни модни марки, за да спечели това, което работничка от шивашки цех в Бангладеш ще спечели през целия си живот.

Пълният доклад на “Оксфам” можете да видите тук.

 

- реклама -