Евровизия 2019

42 държави ще се борят на „Евровизия 2019“

Представители на 42 страни ще вземат участие в 64-ия международен песенен конкурс „Евровизия“. Той ще се проведе през май 2019 г. в Тел Авив под мотото „Позволи си да мечтаеш“, съобщиха от пресслужбата на шоуто.

„Миналата година Нета (Барзилай, представителката на Израел) си позволи да мечтае и спечели конкурса в Лисабон. Радваме се, че 42 страни ще представят себе си в Тел Авив и се надяваме, че участниците-посланици са вдъхновени от същата мечта“, каза изпълнителният директор на конкурса Йон Ола Санд.

Миналогодишната победителка в конкурса Нета Барзилай (Израел)

Своето участие в конкурса са потвърдили Австралия, Австрия, Азербайджан, Албания, Армения, Беларус, Белгия, Великобритания, Унгария, Германия, Гърция, Грузия, Дания, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Македония, Малта, Молдова, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Сърбия, Словения, Украйна, Финландия, Франция, Хърватска, Черна гора, Чехия, Швейцария и Естония.

В полуфиналите на конкурса ще се състезават 36 страни.

По традиция представителите на страните-домакини на състезанието, както и на страните-основателки – Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство – се класират за финала автоматично.

В средата на октомври стана ясно, че България няма да участва на Евровизия 2019 в Тел Авив.  Причината, посочена в официалното съобщение от БНТ е, че сумата, нужна за участието ни е непосилна за обществената телевизия.

Конкурсът за песен на Евровизия 2019 ще се проведе в Центъра за изложения в Тел Авив в Израел. Полуфиналите на шоуто са насрочени за 14 и 16 май, а финалът – за 18 май.

- реклама -