Владимир Шейтанов защитава акушерката Емилия Ковачева

Адвокатът на медиците ни в Либия Владимир Шейтанов, пое защитата на акушерката, която е подсъдима за жестокия побой над бебе в столичната клиника „София мед“.

Поредното заседание срещу Емилия Ковачева беше много тежко и емоционално.

Съдът разпита родителите на бебето, които разказаха в детайли преживяния ужас. Бяха разпитани и лекари от частната болница. Завеждащият тогава клиниката призна за практиката да се работи извънредно. Заяви обаче, че не разпознава акушерката на кадрите.

Адвокат Шейтанов определи случая като изключително тежък.

Шейтанов: „ Нашите симпатии са на страната на родители и на детето, което трудно е оживяло. Въпросът е да се установи кой и кога е извършил престъплението”

Случаят е отпреди година, когато стана ясно, че по време на нощно дежурство акушерката пребива почти до смърт бебето. Момиченцето беше прието с риск за живота в болница „Токуда“.

Сега Никол е добре,

каза майка ѝ Станислава Димитрова пред съда. Развива се нормално и я чакат да проходи. Но родителите все още се притесняват и се чудят дали всичко е наред. Емоциите на родителите надделяваха и се наложи съдът няколко пъти да прекъсва заседанието.

Майката разказа, че преди побоя детето е било здраво и лакомо, готвели се за изписване. Вечерта, обаче, ѝ казали, че Никол има температура и е сложена в кувьоз, преливали й кръв заради нисък хемоглобин. Въпреки това, състоянието на бебето се влошило.

В „Токуда“ установили фрактура на черепа, мозъчен оток и кръвоизлив.

Записи от камерите са основното доказателство на обвинението. Лекари, които днес бяха разпитани, казаха че са били потресени от видеото, но не бяха на едно мнение дали на тези кадри Ковачева може да бъде разпозната.

доц. д-р Никола Василев– бивш шеф на Клиника по акушерство и гинекология в болница „Софиямед“: Аз не я разпознах – дадох си сметка сега в залата като я гледах“.

Друго мнение изказа д-р Анета Начева – акушер-гинеколог – болница „Софиямед“:

д-р Анета Начева: „На записа тя е в гръб, но от това, което се вижда е напълно възможно. По-скоро това е тя. Тези записи изтекоха в медиите и всички, които са гледали – видяха, че въпросната дама нанася удари върху новородено бебе“.

.

След заседанието адвокат Шейтанов коментира, че не е доказано категорично, че Ковачева е пребила бебето. Повод за това стана разпитът на друга акушерка, която заяви, че в протокола от показанията ѝ пред полицията е записано твърдение за травма на бебето, което тя не помни да е казвала.

Адвокат Шейтанов: „Когато цяла една следваща смяна не е забелязала това, за което се твърди в протокола от досъдебното производство – то трябва да се уточни какъв е часът и кой е извършителят на това нещо“.

Работещите в „Софиямед“ обясниха, че поради недостиг на персонал, често се е налагало хора да взимат допълнителни смени, над нормата

Делото продължава през юли.

- реклама -