Москва очаква от Анкара всички разрешения за „Турски поток“

Русия се надява в най-близко време да получи всички останали разрешения за проекта „Турски поток“, съобщи министърът на енергетиката Александър Новак.

Текат консултации

В отговор на въпрос дали министерството е съгласувало с Турция „пътната карта“ по реализирането на „Турски поток“, Новак отговори: „Не, все още текат консултации. Той добави, че в момента върви работата върху двустранно правно споразумение, в рамките на което ще бъде съгласувана и „пътната карта“.

Преди време Александър Новак сподели, че очаква през октомври да бъде подписано междуправителственото споразумение за проекта.

В началото на месеца ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че турската страна преразглежда решенията по предишния проект „Южен поток“, за да се пристъпи към „Турски поток“ и строителството на морския участък на газопровода от руския до турския бряг.

На 7 септември „Газпром“ съобщи, че е получил първите разрешения от Анкара за „Турски поток“ и сега проектът навлиза в стадия на практическо реализиране.

Седмица по-късно пак „Газпром“ съобщи, че по дипломатически канали е получил първото разрешение на Турция за строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“ в рамките на подготвителните процедури по възобновяване на проекта.

- реклама -