танкер

400 тона петрол се изляха край бреговете на Китай след сблъсък на танкер

Около 400 тона петрол се изляха в Жълто море, след като по-рано тази седмица танкер се сблъска с друг кораб край най-голямото пристанище за добив на суров нефт в Китай, съобщиха морските власти.

„Инцидентът не е засегнал корабите, които влизат и излизат от пристанището на Кингдао“, заяви Администрацията за морска безопасност на Шандонг в публикация в социалната мрежа.

12 кораба са се заели с почистването на нефтения разлив, който е станал на около 40 морски мили (75 километра) от брега на пристанище Кингдао в Североизточен Китай.

Според предишно изявление на „Goodwood Ship Management“, панамският кораб за насипни товари „Морско правосъдие“ е ударил либерийския петролен танкер „Симфония“ около 9 часа сутринта във вторник, в резултат на което танкерът е загубил известно „количество петрол“. Всички членове на екипажа са в безопасност и без наранявания.

В четвъртък неназован служител от Администрацията по морска безопасност заяви пред китайския държавен вестник „Global Times“, че товарът е дефиниран като „битумен разтвор“, но специфичното му съдържание изисква допълнителни тестове.

„Изтичането на петрол вече е прекратено напълно и ако е налице технологичен контрол, това със сигурност ще сведе до минимум въздействие върху околната среда“, каза официалният представител.

„Goodwood Ship Management“ заяви, че „мениджърите продължават да работят в тясно сътрудничество с MSA по операцията по почистването и разследването на инцидента.“

Преди това се казва, че лошата видимост в района пречи на усилията за почистване на нефтените разливи.

- реклама -