400 АПИ

400 машини чистят пътищата след първия силен сняг, АМ „Тракия“ при Вакарел е затворена (СНИМКИ)

400 машини почистват пътищата от републиканската пътна мрежа. Създали сме „желязна“ организация. Само на прохода „Петрохан“ работят 20 снегопочистващи машини в двете посоки.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с председателя на АПИ инж. Дончо Атанасов, лично провери организацията по почистването на прохода „Петрохан“ и участъци от пътищата в страната. По думите на министъра пътищата от републиканската пътна мрежа се почистват добре, въпреки тежките метеорологични условия проходът също е почистен.

Николай Нанков подчерта, че от АПИ са въвели ограничения за движение на тежкотоварни моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета през проходите „Предел“, „Рожен“ и „Превала“.

Към 19 часа е затворена автомагистрала „Тракия“ в района на Вакарел и Нови Хан. Причината: тежкотоварен автомобил се е завъртял и е блокирал трите платна в посока към София при 19 км. Предприети са действия за изтеглянето му. Временно е преустановено преминаването на моторни превозни средства в участъка. Пътни полицаи пренасочват трафика при Вакарел по стария път.

През Троянски проход е ограничено движението на камионите над 12 тона. Временно за снегопочистване през деня бе ограничено движението на камионите над 12 т през Троянския проход /път II-35 Троян – Кърнаре/. Ограничено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 т през проходите „Петрохан” и „Шипка“, над 10 т през „Вратник” и „Твърдишки”, а над 3,5 т през „Дюлински” и „Пампорово”, стана ясно още по време на инспекцията.

Министърът призова за пореден път шофьорите да не тръгват с летни гуми и обясни, че отново се е натъкнал на подобни безразсъдни случаи, като даде за пример закъсали автомобили между селата Гинци и Бучин Проход, на които лично е оказал помощ на пътя.

„След приключване на снеговалежите ще направим анализ за почистването на републиканските пътища. Агенция „Пътна инфраструктура“ има сключени договори с пътноподдържащите фирми с конкретни клаузи и където има допуснати пропуски, ще бъдат наложени съответните санкции“, беше категоричен министърът.

По данни на столичния отдел „Пътна полиция“, към 19.00 часа на територията на София са възникнали 107 леки и две тежки пътнотранспортни произшествия. Няма сериозно пострадали хора.

От пътна полиция призовават водачите да шофират с повишено внимание и със съобразена с пътните условия скорост.

- реклама -