40 жертви в инцидента на Летище Шереметиево – ВИДЕО

40 души са загинали при инцидент с пътнически самолет Сухой Суперджет на летище Шереметиево. 11 други пък са ранени, някои тежко. Това гласи последната информация от Москва.

Първоначалните данни бяха за 13 загинали. Броят им обаче се увеличи, след като спасителите са се добрали до опашката на машината. Две от жертвите са деца.

В самолета Сухой Суперджет 100, произведен през 2018 година, е имало 78 души – 73-ма пътници и пет души екипаж. Те са пътували от Москва за Мурманск.

Източник от службите за извънредни ситуации посочи, че самолетът се е подпалил още във въздуха, а не при кацането, както беше съобщено по-рано.

Преди това беше съобщено, че е възможно самолетът да е бил ударен от мълния.

Самолетът излетял в 17.50 ч. московско време от Шереметиево за Мурманск, направил няколко кръга над Московска област и рязко започнал да намалява височина. Пилотът поискал аварийно кацане и около 18.40 ч. се приземил.

Според Аерофлот двигателите са се запалили във въздуха. Положението е било усложнено допълнително от това, че самолетът се е ударил няколко пъти в пистата. Това е довело до нарушаване на целостта на резервоарите с гориво и съответно – запалването им.

Предишни проблеми със Сухой Суперджет

Аерофлот в момента използва 50 машини Сухой Суперджет. До 2026-а година трябва да бъдат доставени още 100 самолета от същата марка. Това не е първия инцидент със Суперджет. През 2012-а подобна машина се блъсна с планина в Индонезия по време на демонстрационен полет. Тогава загинаха 37 души.

- реклама -