40% по-евтини карти за транспорт за пенсионерите, 70% – за учениците

Статията в германския вестник „Ди Велт“ в частта с оръжията е признание за престъпление – това коментира министърът на икономиката Никола Стоянов по време на отчет за дейността на ведомството си:

Преди дни разследване на германския вестник написа, че България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

Според изданието зад тайната стратегия стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев.

Стоянов каза, че след като през декември „Лукойл Нефтохим“ внесе 90 милиона лева в бюджета, ще могат да бъдат обезпечени мерки в подкрепа на потребителите.

Още следващата седмица ще бъдат обсъдени на Министерски съвет:

„Една от първите ни задачи беше да започнем преговори с „Лукойл“ и в резултат на това постигнахме договореност компанията да премести икономическата си дейност и да плаща своите данъци в България“, заяви Никола Стоянов.

Той допълни, че следващата логична стъпка е била с получените средства от свръхпечалбите на дружеството да бъдат обезпечени мерки в подкрепа на потребителите и вече се работи в тази посока.

„Надявам се още следващата седмица Министерският съвет да разгледа допълнителни мерки за подпомагане на пътуващите с обществен транспорт,“ коментира още икономическият министър.

Те ще включват 40% по-евтини карти за пенсионери, 70% – за учениците, за деца до 10 години – безплатно:

Това, което е планирано да гласуваме, е 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление за картите за учениците, безплатно пътуване за деца до 10 години – това е първата част от мерките, със сигурност ще има и други“.

„Инвестициите могат и трябва да бъдат инструмент за вдигане на доходите на хората“, каза Никола Стоянов.

Той допълни, че през последните месеци фокусът е бил в привличане на чуждестранни инвеститори, които са готови да предлагат атрактивни заплати за своите служители.

„България трябва да спре да се рекламира като дестинация с евтина работна ръка.

Напротив – ние имаме висококвалифицирани експерти и трябва да търсим инвеститори, които ще дадат добавена стойност на икономиката ни“, каза още икономическият министър.

Според него също толкова важно е и презентирането на възможностите на българските компании и подкрепата им за започване на повече съвместни проекти с партньори от други държави.

„Стартирахме поредица от срещи с чуждестранните компании у нас, защото те са и един от най-важните ни посланици зад граница“, коментира министър Стоянов.

Това е инициатива, която се приема много положително от чуждестранните компании у нас и допринася за подобряване на бизнес средата.

За няколко месеца са подготвени и споразумения за защита на инвестициите с Обединените арабски емирства и Кралство Саудитска Арабия:

„От години се говори много за инвестиции от тези държави, но страната ни не е изпълнила дори формалния критерий това да се случи, с подписване на тези важни двустранни документи.

Радвам се, че само за 6 месеца успяхме да подготвим текстовете и се надявам това да даде истински тласък на инвестициите от тези държави“, коментира Никола Стоянов.

Не съм получавал покана да бъда част от следващия служебен кабинет, каза още служебният министър на икономиката и индустрията по време на отчета за дейността на ръководеното от него ведомство.

Не са водени разговори с президента Румен Радев, но ако получи покана да бъде министър в следващото служебно правителство, Никола Стоянов би приел.

Вчера стана ясноче Гълъб Донев отново ще бъде министър-председател в следващото служебно правителство.

- реклама -