40 мигранти спасени при опит да преминат Ламанша

Служители на британските и френските морски власти спасиха 40 мигранти, опитващи се да пресекат с шест малки лодки Ламанша и да достигнат до Великобритания.

Властите забелязали пет малки гумени лодки, които носели 40 души от Ирак, Иран и Афганистан.

„Доказателствата сочат, че има организирана престъпна дейност, свързана с опити за незаконна миграция с малки лодки през Ламанша“, каза говорител на британското вътрешно министерство.

„Работим в тясно сътрудничество с френските и правоприлагащите партньори, за да действаме срещу тези банди, които експлоатират уязвимите хора и излагат на риск живота им.“

Друга лодка, превозваща трима мигранти, била заловена рано в сряда.

Всичките 43 души, включително две деца, сега са във Великобритания, „където ще бъдат предадени на съответните служби за спешна помощ или власти „, каза говорител на британската служба за брегова охрана.

Има рязко увеличаване на броя на мигрантите, опитващи се да пресекат Ламанша от Франция от началото на октомври, въпреки че тези опити са опасни поради сериозния трафик през Ламанша и ледените температури.

От години хиляди мигранти от Африка, Близкия изток и Азия се опитват да се доберат незаконно от Франция до Великобритания, като основно се опитват да се промъкнат чрез нелегално използване на камиони през Тунела под Ламанша.

Полицията продължава рутинно да прочиства мигрантските лагери на френския бряг, две години, след като беше разформировано станалото известно с ужасните си условия селище „Джунглата“ в Кале, където в един момент живееха 10 000 мигранти.

- реклама -