атентат

40 години от атентата срещу папа Йоан-Павел ІІ: Митът за „българската следа“

Площад „Свети Петър“, 13 май 1981 г. Докато преминава сред събралите се 20 000 вярващи, Йоан-Павел Втори се свлича в открития си папамобил.

Изстрелът хвърля в шок многобройната тълпа, събрала се на площада „Св. Петър“ във Ватикана и очакваща да види папата.

Папа Йоан Павел II е тежко ранен и губи много кръв.

Опитът за неговото убийство е извършено от турски екстремист. Али Агджа – член на турската националистическа организация „Сивите вълци“, е незабавно задържан.

Агджа се е определял като наемник без политическа ориентация, който е готов да направи всичко за пари.

Кой е поръчителят?

Агджа е фактическият извършител на атентата срещу главата на Римо-католическата църква. Но кой е поръчителят?

Днес се знае, че Агджа е действал сам. От разсекретени документи на ЦРУ и на германското външно разузнаване BND от 1980-те години става ясно, че западните тайни служби тогава не са знаели за никакъв съветско-български заговор. Самият Агджа посочи през 2013 г. иранския революционен водач Аятолах Хомейни като негов подстрекател да извърши атентата. Други теории го свързват с организацията „Сиви вълци“. Има, разбира се, и други предположения, догадки и конспиративни теории.

„Българската следа“

На 25.11.1982 е арестуван представителят в Рим на държавната фирма Българска гражданска авиация (БГА) Сергей Антонов. Намиращият се в предварителния арест Али Агджа признава, че е бил вербуван от българската Държавна сигурност (ДС) да извърши покушението. Други двама български граждани – служителите в българското посолство в Рим Тодор Айвазов и Жельо Василев – били неговите хора за свръзка в Рим, казва тогава Агджа. Освен това става ясно, че през лятото на 1980 г. той е пребивавал една седмица в България с фалшив паспорт – бил е отседнал в един софийски хотел.

Публицисти като американската журналистка Клеър Стърлинг и бившият служител на ЦРУ Пол Хенци прегръщат версията и я раздухват, а „българската следа“ в атентата срещу папата се превръща в световна новина. Стърлинг, приема за отправна точка престоя на Агджа в България. Според нейната теза КГБ стои зад замислянето на атентата, а изпълнението му е възложено на най-верния съветски сателит – България. В своята работа тя започва умишлено да пропуска следи, свързващи Агджа със „Сивите вълци“ и насочва вниманието си единствено към българското участие.

В хода на следствието обаче бързо става ясно, че Али Агджа се оплита в множество противоречия.

През 1986 г. Антонов се връща в България, след като е оправдан по всички обвинения.

До смъртта си 30 години по-късно той така и не отронва нито дума по темата. Запознати обаче твърдят, че той е бил съсипан физически и психически и до края на дните си е бил „половин човек“.

Само че участието на България като поръчител на атентата срещу папата е абсурден мит.

А причините за това са много. Най-съществената може би е фактът, че тогавашната Държавна сигурност не е имала никакъв капацитет да планира и осъществи подобен удар. Дори в ролята си на спомагателна служба.

В началото на 1980-те години Трети отдел на ДС, който е отговарял за Западна Европа, е бил останал почти без агенти. Никой друг не е знаел по-добре това от Големия брат в Москва. Затова е трудно да повярваме, че КГБ ще възложи именно на ДС ликвидирането на една от най-известните личности на планетата.

Така, „българската следа“ се превръща в чисто пропагандна дъвка, оръжие за водене на Студената война.

Папата даде прошка на Али Агджа

На 29 март 1986 година римският наказателен съд произнася присъдата, която е „оправдание поради недостиг на доказателства.

Окончателен удар върху „българската следа“ нанася самият папа Йоан Павел II, който по време на посещението си в България през 2002 година категорично заявява, че не вярва в участието на нашата страна в атентата. По този начин се слага край на продължилата близо 20 години сага, опитваща се да обвърже България с един от най-зловещите атентати в новата история на света.

Али Агджа: Българите бяха пожертвани

Али Агджа е осъден на доживотен затвор през юли 1981 г. По молба на папата е помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 г. След излежаване на 19 години лишаване от свобода в Италия и още 5 години в Турция за убийството на редактор на ляв вестник през 1979 г. в Турция, той накрая е освободен от турския затвор предсрочно на 12 януари 2006 г.

Днес Агджа заяви за Нова телевизия, че е посочил нарочно името на Сергей Антонов като извършител на атентата срещу папа Йоан Павел II.

„Българите бяха, да кажем пожертвани, каза Агджа пред за „Ничия земя“. И обясни, че за този атентат имало няколко истини – истината за Пророчеството от Фатима, както и истината на Кремъл. САЩ знаят истината, Кремъл знаят истината, уточни Агджа.

Сергей Антонов – изкупителният агнец

Сергей Антонов не се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е държавен служител, но не и дипломат. Следствието, към което той е привлечен, продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 година. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор.

Освободен е поради липса на доказателства.

Завръща се в България на 1 април 1986 г. Здравето му обаче е съсипано – според изявления на специалисти, той не само е бил подложен на психически тормоз при многото разпити и в затвора, но са му били давани и психотропни вещества. Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в авиокомпания „Балкан“, след което е пенсиониран по болест през 2002 година, а НС му отпусна пенсия за особени заслуги в размер на 180 лева.

Намерен е мъртъв в дома си 5 години по-късно.

 

 

- реклама -