Олимпиада Токио
сн. БГНЕС

40 държави се готвят за бойкот на Олимпиадата

Спортният министър на Полша Камил Бортничук обяви, че 40 държави са готови да бойкотират следващите олимпийки игри. Причината – обявената от МОК готовност да върне атлетите от Русия и Беларус в игрите. Следващите игри са в Париж догодина.

Полша, Литва, Латвия и Естония заедно обвиха готовност за бойкот. Според Бортничук общо 40 държави са склонни на същото. В коалиция, според него, са готови да се включат Великобритания, САЩ и Канада.

„Ако наистина има толкова сериозна подкрепа за бойкота, това ще направи игрите безсмислени“, каза министърър.

Предложението на МОК стана факт миналата седмица. В него се твърдеше, че се търси начин „атлетите от Русия и Беларус да се състезават в Париж под неутрален флаг“. „Няма причина атлет да страда само заради паспорта си“, се казваше в изявлението на МОК. Предложението обаче беше посрещнато с огромно неудобрение по целия свят.

„Решение за връщане на атлетите от Русия и Беларус не е взето. Бойкот на олимпийски игри е нещо, което е срещу основата на движението и принципите му. Историята помни предишни бойкоти. Но те не са постигнали политическите си цели. Напротив – само наказаха атлетите от бойкотиращите държави“, се казва в изявление на МОК.

- реклама -