Стрелба в Страсбург до коледен базар: четирима загинали, много ранени (СНИМКИ, ВИДЕО)

Четирима души са убити при стрелба на коледен базар в Страсбург, а 12 са ранени. От тях шестима са в тежко състояние. Един от ранените е полицай. Европарламентът беше затворен.

Според очевидци нападателят е един и е използвано автоматично оръжие. Не е ясен мотивът му. Службата за борба с тероризма пое случая, което говори, че актът ще бъде обявен като тероризъм. По последни данни самоличността на стрелеца е установена, той е с криминално минало, но все още не е задържан. Появи се информация, че нападателят е ранен и че е на 29 години. Местни медии също така съобщиха, че той е роден и живее в града.

Изстрелите са проехтели в 20:00 часа местно време в близост до коледен базар. Той е туристическа атракция и сериозно посещаван по това време от годината.

 

Край площад „Гутенберг“ в центъра са отцепени всички улици в радиус 200 метра. Войници са блокирали града.

 

Френското вътрешно министерство потвърди за „сериозен обществен инцидент“ и призова жителите да останат в домовете си и затворени помещения.

Затворена за кратко беше и сградата на Европейския парламент, а вътре бяха блокирани евродепутатите и служителите. Мярката е от съображение за сигурност. Парламентът е на крачки от мястото на инцидента.

Емануел Макрон е бил уведомен за инцидента.

Френските власти разглеждат инцидента в Страсбург като терористичен акт, съобщиха местните медии, позовавайки се на прокуратурата.

Германската полиция обяви, че спира временно трансграничния трамвай. Освен това са предприети специални мерки за охрана на границата с Франция. 

- реклама -