Димитър Петров, поръчки, тестове, ученици, КПКОНПИ, проверка,

4 съмнителни проблема в процедурата за доставки на щадящи тестове откри уволненият зам.-министър на Кацаров

Бившият заместник здравен министър Димитър Петров беше повикан в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество заради проверката за бързите тестове за учениците.

Петров, който изненадващо беше освободен от поста си преди няколко седмици със заповед на Стефан Янев, заяви пред журналисти, че предполага, че КПКОНПИ са се самосезирали заради публикациите с негови изявления.

За него в казуса има 4 проблема.

Първият проблем е защо тази процедура е разделена на четири. Обявяват се 4 процедури за едно и също нещо. Логиката е да се направи една, която да е със седмични графици колко теста да се доставят всяка от седмицата, каза Петров.

Вторият проблем е защо тази процедура се води от лице, на което това не му е в ресора и не е компетентно – от началника на кабинета на министъра Лидия Чорбанова. Според Петров на нея това не ѝ е работата. Тази процедура трябва да се прави от зам.-министър Златанов, а той стои изолиран от процеса, каза Петров.

Третият проблем е, че първият път са били поставени условията, че втората фирма, която се яви ѝ се позволи няколко дни да не подписва договор. След това се забавиха още дни и накрая се провали доставката, като така половината ученици от 1 до 4 клас не успяха да тръгнат на училище. Петров каза, че е предложил да се мине към следващите фирми, за да се спази срокът, но това не е направено.

При втората процедура са променени условията за неустойки. Обявени са като 0.5% на ден, след което по разпореждане на министъра са направени 10%. Това означава, че ако има забавяне, фирмата ще е на загуба. Поради тази причина първите 5-6 фирми са се отказали.

Същественото е, че за големите ученици се забавиха две седмици тестовете, което забави тръгването им на училище. Това най-много ме притесни, каза Петров.

По-рано днес стана ясно, че дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ е започнала проверка в Министерството на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици.

Източник: БНТ

- реклама -