Румяна Арнаудова
Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова

4-ма полицаи са задържаните на Калотина – обвиняват ги в трафик на бежанци

4-ма полицаи са задържаните на Калотина при спецакция миналата нощ. Служителите на реда ще бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група с цел каналджийство. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Разследването на специализирана прокуратура касае престъпна дейност и действия на организирана престъпна група, състояща се и от полицейски служители. Разследването е започнало на 11 април тази година срещу организирана група, занимаваща се с нерегламентирано превеждане на лица през територията на страната“, добави Арнаудова.

В рамките на разследването са събрани доказателства, че каналджиите редовно си плащат на полицейски служители.

За случая са уведомени главния прокурор и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Разследването е получило нова линия и са разпоредени СРС-та, като е привлечена и Дирекция „Вътрешна сигурност“, каза Арнаудова.

Специализираната акция е започнах в 18 часа вчера. При нея са арестувани общо 4-ма  полицейски служители и са събрани множество доказателства, съобщиха още от прокуратурата.

В ареста за 72 часа

Четиримата полицаи ще останат в ареста за 72 часа, съобщи наблюдаващият прокурор Детелина Йотова.

Арестуваните са:

  • Георги Жеков, ръководител на организираната престъпна група
  • Продан Георгиев
  • Николай Григоров
  • Красимир Евтимов

Ръководителят на групата Георги Жеков ще отговаря за подкуп, след като снощи в него са намерени 150 белязани евро, които е трябвало да му даде лице, превозващо мигранти.

В момента се провеждат обиски и претърсвания в домовете на служителите.

МВР се оправда: всички служители са под корупционен натиск от чужбина

Всички служители, които изпълняват контролни функции по границите, са подложени на сериозен корупционен натиск от чужбина. Така коментира случая директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР старши комисар Румен Ганев.

„Ситуацията е уникална. Имаме сериозен корупционен натиск от чужбина. Не само нашите служители, а и всички, които изпълняват контролни функции по границите, са подложени на уникален финансов натиск. Някои поддават…“

Задържаните служители били с дългогодишен опит и знаели как да прикриват следите си.

Според Ганев – 90% от полицейските служители са честни и „носят кръста си“.

 

 

- реклама -