коронавирус
сн. БГНЕС

4 остават случаите на коронавирус у нас, чакат се резултатите от още 56 проби

Четири остават случаите на коронавирус у нас, непрекъснато се изследват проби. До момента 64 проби са дали отрицателен резултат, още 56 проби ще станат ясни по-късно.

Това съобщи в 17 часа председателят на националния кризисен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

От Стара Загора все още няма информация, във Варна има 24 заложени проби, които не са готови още.

Намалете социалните контакти

сн. БГНЕС

„Държавата не трябва да се блокира, но социалният живот трябва коренно да се промени. Той не може да бъде запазен в същия вид. Нашето послание е съвсем ясно: Намалете максимално контактите – и семейните, и професионалните”, категоричен бе по време на брифинга главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев.

Расте броят на заразените с коронавирус в света. Общият брой на заразените в световен мащаб към 15 часа днес, 10 март, са 116 хиляди, съобщи още ген. Мутафчийски.

„Около 80% от случаите на заразени с коронавирус минават леко, без изявена клинична картина. 20% от случаите протичат тежко. Засега смъртността остава 3.2%. Най-застрашени са хората над 60 години. В Италия няма починал под тази възраст”,  каза още той.

сн. БГНЕС

Мутафчийски бе категоричен, че от РЗИ са раздали достатъчно защитни средства на 4-те болници в София, които са готови да приемат хора с коронавирус. „По принцип тези хора се лекуват най-успешно в белодробни болници. Това е най-правилното място, където могат да се лекуват заболелите”, обясни генерала.

- реклама -