Цвета Таскова, катастрофа, Тракия, присъда

4 години затвор за шофьорката, обърнала автобус на „Тракия“, Цвета Таскова ще плати и кръвнина

4 години затвор е присъдата, която Софийският окръжен съд определи за 30-годишната Цвета Таскова.

Цвета Таскова е обвинена за тежката катастрофа на магистрала „Тракия“ преди година и половина, при която автобус се преобърна край аутобана.

Процесът се гледаше по съкратената съдебна процедура. При катастрофата миналата пролет загинаха шестима души. Освен жертвите, в катастрофата имаше и десетки ранени.

Тогава 29-годишната Цвета Таскова изгубила контрол над автомобила си. Тръгнала първо наляво към мантинелата, след това рязко завила надясно към автобуса. После още веднъж опитала да коригира посоката, след което ударила рейса в предна лява гума. При сблъсъка едната гума на колата й се заклещила в предния калник на автобуса. Така той се наклонил настрани и се обърнал.

Технически неизправности на двете превозни средства не бяха открити. Произшествието провокира и дебат относно мярката за задължително ползване на колани от пътниците в автобусите.

Таскова ще плати и кръвнина на семействата на загиналите и пострадалите при катастрофата.

Oкръжният съд определи за младата жена 6 години затвор, което бе намалено с 1/3.

„Ние смятаме, че необосновано тежко е ефективното наказание”, каза адвокат Николай Кокинов и посочи, че ще обжалват размера му. На него му се струва тежка присъда за един такъв млад човек. „Ние пледирахме за сваляне под минимума и условно осъждане”, посочи защитникът.

Прокурорът Мирослав Ангелов поиска от съда условно наказание и каза, че е вътрешно убеден, че наказанието, макар и условно, щеше да постигне целите си. „Правото е наука за справедливостта и човещината”, каза обвинителят, цитирайки свой преподавател в университета преди да отговори на въпросите на репортерите. След това подчерта, че понякога един професионалист трябва да послуша и сърцето си. „Аз, на базата на всички доказателства по делото, поисках, много хора ще си помислят, че това е ниска присъда, но дефато законовите изисквания позволяваха това нещо и аз затова поисках по-ниска присъда”, посочи обвинителят.

- реклама -