4-дневна работна седмица искат 70% от хората, дори това да намали заплатата им

Четиридневна работна седмица – добър вариант ли е това за България? Все повече страни в Европа прилагат този метод.

„Това не е решение, което може да работи за всички на този етап. За да се въведе изцяло ще са необходими доста години. В момента е възможно само за определени сектори и компании, главно в сферата на услугите и консултациите“. Това каза пред NOVANEWS HR специалистът Мария Стоева.

По думите ѝ проучване сочи, че 70% от хората са готови да работят само 4 дни седмично, дори ако това намали заплатата им.

„Наблюдаваме тихо напускане – хората да си почиват малко повече, дори за сметка на доходи и амбиции. Логиката на 4-дневната работна седмица е, че когато работа е свързана с капацитета на хората, те трябва да бъдат отпочинали, за да са ефективни, фокусирани и щастливи на работното място. Ако един работодател може така да оптимизира процеса, че да не се върши по-малко работа за 4 дни, той ще види позитивите след време“, заяви тя.

От своя страна колежката ѝ Мария Ангелова смята, че по-кратката работна седмица предполага по-добро разпределение на задачите в 4 дни, защото те няма да са по-малко заради по-късия период.

„Най-добър е балансът между работата от вкъщи и тази от офиса. 4-дневната работна седмица също може да бъде съчетана с хоум офис. Мотивацията може да е по-висока, защото човек ще е по-амбициран да свърши работата си за по-кратко време“, посочи тя.

Компанията на двете е първата, въвела 4-дневна работна седмица у нас.

- реклама -