4,8 по Рихтер разтърси района край Етна

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разтърси района около най-активния вулкан в Европа – Етна. Бяха ранени няколко души, има засегнати сгради и магистрала беше частично затворена, съобщиха италианските власти.

Двама души бяха спасени от срутила се сграда и около 10 други бяха откарани в болница, за да бъдат обслужени поради получени леки наранявания от падащи отломки.

Възрастна жена е претърпяла няколко счупвания, докато 18 други хора са стигнали до болницата със собствени сили, за да бъдат прегледани.

Засегнатият регион се състои от предимно малки фермерски градчета и лозарски масиви.

Земетресението е най-силното досега, след като Етна изригна в понеделник, изхвърляйки голямо количество пепел, поради което въздушното пространство на Сицилия временно беше затворено. От Националния институт по геофизика и вулканология (INGV) съобщиха, че земетресението е било на 1,2 км. под земната повърхност.

Въпреки временното прекратяване на обслужването по крайбрежна магистрала, летището в провинциалната столица Катания продължи да функционира. Епицентърът е бил северно от провинциалната столица.

Земетресението свали камбанарията на църквата „Санта Мария Сантисима дел Кармело“ в Ачиреале, включително и статуята му на Свети Емидио, която традиционно се смяташе за защита от земетресения.

От INGV съобщиха, че от понведелник досега са регистрирани 60 труса, по-високи от 2,5 по Рихтер..

Планината Етна е висока 3300 метра и е изригвала редовно през последните 2700 години.

Последните изригвания се случиха в началото на 2017 г. и последното голямо изригване беше през зимата в северното полукълбо на 2008-2009.

- реклама -