Скаптопара

4.5 млн. евро ще струва изместването на магистрала Струма и спасяването на древното селище Скаптопара

Максимум 4.5 млн. евро ще струва преместването трасето на автомагистрала „Струма“, за да бъдат запазени разкопките по трасето й край Благоевград.

Това обявиха днес от инициативния комитет за спасяване на древното селище „Скаптопара“, което имаше опасност да бъде бетонирано под новия аутобан.

Над 7 000 подписа са събрани до сега за оставането на разкопките, там където са открити и изместването на автомагистралата

Въпреки изместването на трасето, срокът за завършване на автомагистралата няма да се удължи, категоричен бе Лазар Андреев, представител на инициативния комитет за запазване на археологическите разкопки край село Покровник.

„Нашата позиция е продиктувана от две неща – и страхове, и мечти. Страхове да не се унищожи национално богатство, мечти това нещо да се развие и да даде възможност да се развие и икономиката на Благоевград като област и район”, каза Андреев.

Инициативният комитет е направил икономическа и времева обосновка или казано иначе финансова и времева рамка при исканата промяна на трасето на магистралата като най-важно за него е запазването на обекта на мястото и социализацията му.

Вариантът, който ще бъде предложен е съгласуван с фирмата „Лардж Инфра Проджект”, която е разработвала 90-километров проект на магистрала през Карпатите в Румъния, която е по-тежка от нашата през Кресненското дефиле. Фирмата е направила изчисления, според които ще се отворят двата лъча на трасето с по около 200 метра. Това ще струва малко над 1 млн. евро, което включва каптиране, обезщетения за собствениците на земите в размер на 1 500 лева. Предходното изплащане е било 200 лв. за декар. За стадиона, през който се минава също са заложени цифри. Общата стойност на всички дейности, представени в проекта на фирмата, е 1 млн. 129 хил. лв.

Крайната сума, която е изчислена от самия комитет, е 4 млн. 437 хил. евро. Толкова ще струва изменението на 400-те метра, които се отварят, за да мине трасето под разкопките.

„Тези цифри се различават от 80 млн., които бяха обсъждани като вариант при посещението на Борисов. Това, което дават професионалистите е 1 милион и 100 хиляди евро, това, което даваме ние е 4 млн. и 437 хил. евро. По средата са 2 млн. и 500 хил. за допълнително 600-метрово ново трасе на магистралата”, поясни Андреев.

Инж. Калин Анастасов каза, че няма риск река Струма да залее или подкопае магистралата, изградена на мястото, което е предложено от комитета. Според него над мястото, където в момента са разкопките, има разкрита крепост около 500 декара от 2004 г. Становището тогава на археолога било, че това е част от един голям град.

- реклама -