сувенири

3D принтер ще изработва сувенири на щанда на България на туристическото изложение в Лондон

Дигитален ЗD принтер ще изработва сувенири на българския щанд на международното туристическо изложение World Tourism Market в Лондон тази година. Това съобщи пред медиите министърът на туризма Николина Ангелкова в к.к. Златни пясъци по време на заседание на Националния съвет по туризъм.

„В момента Министерството на туризма и Русенският университет „Ангел Кънчев“ работят съвместно по един изключително интересен проект – виртуална реалност, която да представи културно-историческото ни наследство. Посетителите на една от най-големите туристически борси в света, която се провежда в британската столица, ще имат възможността да станат свидетели на изработването на дигитални 3D сувенири, които ще могат да получат на място, сред които Рилският манастир, Варненската катедрала, крепостта Царевец, крепостта Червен и др.“, съобщи министър Ангелкова.

Все още се работи по пилотната версия на машината, която предстои да бъде представена.

„Инициативата е изцяло насочена към популяризирането на културно-историческото ни наследство. Ще бъде свързана и с мобилната платформа ILoveBulgaria, която при сканиране на QR кода освен информация за самия обект ще предоставя и виртуализация на 3D изображението на му. Към този момент към пилотния проект са изработени 20 обекта като предстои да бъдат надградени“, каза още министърът.

На въпрос дали има отлив на туристи от Гърция и Турция след земетресението там, Ангелкова посочи, че Министерството на туризма е в постоянен контакт с Министерството на външните работи и е готово да съдейства на всеки български гражданин.

„Нямаме официална информация за отказали се туристи или такива, които са отменили резервацията си. На този етап няма подадени сигнали към нас, но сме готови да реагираме незабавно и да съдействаме“, заяви министър Ангелкова.

- реклама -