Меркел Керн Ципрас миграция бежанци криза среща

Меркел: Нелегалната миграция трябва да бъде спряна

Нелегалната миграция трябва да бъде спряна, това трябва да стане цел на ЕС. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в края на срещата на високо равнище „Миграцията през Балканите“, състояла се в австрийската столица Виена.

По думите й през последната година се наблюдава значителен напредък в борбата с нелегалната миграция. „Нашата цел трябва да бъде да спрем нелегалната миграция, доколкото това е възможно„, каза Меркел.

Меркел поиска Европа да засили борбата с нелегалната имиграция, като сключва споразумения за връщане на лицата, които не са получили право на убежище в техните родни страни.

Искаме да спрем нелегалната имиграция, като едновременно спазим хуманитарните си отговорности„, заяви Меркел

„Необходимо е да се сключат със страните, главно от Африка, но също и с Пакистан, Афганистан, споразумения, за да стане ясно, че онези, които нямат право да останат в Европа, ще бъдат връщани в страните си“, добави тя.

Орбан настоява ЕС да сключи с Египет споразумение за бежанците

Евросъюзът е длъжен да сключи с Египет споразумение за намаляване на миграционния поток, подобно на сделката с Турция, за да се избегне нова бежанска вълна. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

Виктор Орбан мигранти споразумение Египет

ЕС трябва да инициира споразумение с Египет като това между Брюксел и Анкара. Сега в Египет реда си да тръгнат към Европа чакат 5,5 милиона мигранти и ако не се постигне споразумение с Кайро, „нас ни чака голяма изненада“ – цитира ТАСС думите на Орбан. Според унгарския премиер Египет и Либия ще са важни играчи за Европа през следващите години. Нужни са споразумения и с Нигер и Мали, добави той.

Кристиан Керн: Споразумението с Турция работи, но не така, както бихме искали

Според канцлера на Австрия Кристиан Керн споразумението с Турция „работи, но не така, както бихме искали“.
Меркел Керн Ципрас миграция бежанци криза среща
Керн беше домакин на срещата  на високо равнище на правитeлствените лидери на 10 европейски страни, които в най-голяма степен са засегнати от миграционната криза.

В нея участваха ръководителите на Албания, България, Унгария, Германия, Гърция, Македония, Сърбия, Словения и Хърватия, както и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и министърът на вътрешните работи в оставка на Румъния Петре Тоба.

Ципрас: Гърция работи добре с Турция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че управлението на потока от бежанци и мигранти не би трябвало да се смята за проблем на страните, които ги приемат първи, или на държавите по балканския маршрут, а да се решава колективно.Меркел Керн Ципрас миграция бежанци криза среща

Гръцкият премиер оцени, че прилагането на споразумението между ЕС и Турция е от огромно значение, и изтъкна, че Гърция е доволна от сътрудничеството с Анкара.

Какво каза българският премиер вижте тук

- реклама -