Земетресение 5.6 по Рихтер разтресе Румъния, усетихме го силно и у нас

Дълбоко в земните недра

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер разлюля Румъния. По данни на  Европейския средиземноморски сеизмологичен център то е станало в 02:11 ч. тази нощ, като епицентърът е бил на 7 км. от Нережи в окръг Вранча и 153 км северно от столицата Букурещ.

Дълбочината на труса е била 94 км. Според запознати именно поради това на повърхността няма разрушения.

На този етап не се съобщава за пострадали или за нанесени материални щети.

У нас земетресението бе усетено от Добрич до София

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНай-силно у нас труса е бил усетен в Русе, Добрич, Варна и Силистра и Шумен, особено по високите етажи на жилищните блокове.

Люлеенето е продължило около 40 секунди.

В крайдунавските градове е имало хора, които са напуснали домовете си, единици на прекарали нощта на вън. В Русе в някои домове, хората разказват, че е имало дрънчане на прозорци и отваряне на гардероби и секции.

Живеещите по високите етажи в София и Пловдив и Плевен, също споделиха в социалните мрежи, че са усетили земетресението.

zasnemane2

По данни на регионалните структури на „Пожарна безопасност и защита на населението“ не се съобщава за паника или материални щети на наша територия.

Земетресението са усетили силно и в Молдова, която е в непосредствена близост до епицентъра, предава РИА Новости. В Кишинев трусовете са били със сила от 5 по Рихтер. Земетресението е усетено и в Украйна.

Спомените от Вранча

Вранча е най-сеизмичният район на Румъния. През 1977 там имаше земетресение с магнитуд от 8-а степен. Тогава загинаха 1500 румънци. Трусът засегна и в Свищов, където загинаха 121 души.

- реклама -