камион трупове Есекс, Англия

39 мъртви тела бяха открити в български камион в Есекс, Великобритания (Обновена, Снимки, Видео)

Камион с 39 мъртви тела беше намерен в Грайс, графство Есекс, Източна Англия.

За това съобщават британски медии.

Според тях камиона е с българска регистрация.

24-годишният шофьор на камиона е от Северна Ирландия и е арестуван и обвинен в убийство.

От полицията съобщиха, че повечето от намерените трупове са на възрастни хора, има и тяло на тийнейджър. В момента властите се опитват да ги идентифицират.

„Вярваме, че оригинално камионът е от България и е влязъл в страната на 19 октомври  през пристанище Холихед, в Северен Уелс.“, заяви източник от полицията. „Работим с нашите партньори за изясняване на случая“, добави той.

български камион мъртви мигранти

„Това е трагичен инцидент, при който голям брой хора са загубили живота си“, гласи изявление на главния началник на полицията в Есекс Андрю Маринер.

Полицията заяви, че са сигнализирани от бърза помощ малко преди 1:40 ч. след откриването на контейнер за камиони с хора вътре в Индустриалния парк Уотърглейд.

„В момента сме в процес на идентифициране на жертвите. Обаче предвиждам, че това може да бъде дълъг процес“, каза Маринер.

„Вярваме, че камионът е от България“, каза Маринер.български камион мъртви мигранти

„Арестувахме шофьора на камиона във връзка с инцидента, който остава в полицейския арест, докато нашите разследвания продължават.“

български камион мъртви мигранти

Към момента Министерството на външните работи не разполага с информация относно публикации в британски медии за намерени мъртви 39 души в камион, за който се твърди, че е дошъл от България във Великобритания.

Посолството ни Лондон е в контакт с местните власти и проверява случая.

Холихед е второто най-натоварено фериботно пристанище във Великобритания след Дувър и служи като основен маршрут от Ирландия до британския остров.

В. „Дейли Мирър“ напомня, че през миналата година британските власти са били предупредени, че контрабандистите на хора гледат на ирландската граница като на слаба точка на границата с Великобритания и отвеждат мигранти в Ирландия, преди да ги транспортират до Великобритания. Не е известно обаче дали това е станало и в настоящия случай.

Ройтерс напомня, че в най-голямата трагедия с нелегални имигранти във Великобритания през 2000 година британските митнически служители откриха телата на 58 китайци, натъпкани в камион за домати в южното пристанище Дувър. Холандският шофьор бе осъден година по-късно за убийство.

През юни тази година унгарски съд осъди на 25 години затвор трима българи за смъртта на 71 мигранти, открити задушени в камион в Австрия през 2015 година.

- реклама -