Борисов откри реставрираната крепост „Трапезица“

Официално откриха реставрираната и социализирана крепост „Трапезица“ във Велико Търново.
На откриването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов, министърът на туризма Николина Ангелкова, народни представители и общински съветници.

indexТрапезица е реставрирана с пари на фондация на първата дама на Азербайджан

Специални гости бяха първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева и дъщеря й. Алиева е и президент на фондация “Гейдар Алиев”. Организацията отпусна 1 200 000 евро за реставрирането на крепостта Трапезица.
image_5776400_302Мехрибан Алиева изрази радост, че фондът е помогнал за сбъдването на тази мечта на много великотърновци, а именно реконструкцията на крепостта Трапезица.
Премиерът Бойко Борисов поздрави българите по случай днешния празник на Независимостта и благодари на фондация “Гайдар Алиев“ за отпуснатите средства.
„Една мюсюлманска държава изгражда църкви, а ние поддържаме джамии – това е силата на света, многообразието на културите. Ако всички се научим да живеем мирно и добре заедно, няма да има войни, а само просперитет. Да се надяваме светът да бъде по-мъдър, не само в следващите месеци, а и в годините напред“, заяви на откриването премиера.
Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов подари на премиера Борисов и на Мехрибан Алиева реликва на средновековен медальон, изобразяващ два лъва. Оригиналът на медальона е открит от археолога Жорж Сьора, а репликата на реликвата е изработена от местен бижутер.

a0f6b2f2e486c9650eb8d62fa3241ac2Пощенска марка на Трапезица

Пощенска марка, посветена на Трапезица, бе валидирана в историческата местност от Бойко Борисов и първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева.

Цената на марката е 1,50 лева, отпечатана е в размер 40/25 мм в тираж от 10 500 броя.

mehriban_aliyevaКоя е Мехрибан Алиева, дарила пари за Трапезица?

Родена е през 1964 г. в Баку. Произлиза от влиятелен род, баща ѝ Ариф Пашаев командва Националната авиационна академия, а чичо ѝ Хавиз Пашаев е първи посланик на страната в САЩ в продължение на 13 г. и директор на Дипломатическата академия на Азербайджан.

Великолепната Мехрибан, както я наричат в родината ѝ, е съпруга на президента Илхам Алиев от 1983 г. От 2005 г. Алиева е депутат в парламента в Баку.

 

- реклама -