Братислава

Пътна карта за излизане от кризата, договориха евролидерите в Братислава

Лидерите на 27-те членки на ЕС договориха „пътна карта” за бъдещето на Европейския съюз през следващите 6 месеца. Това стана ясно след срещата в Братислава, която се проведе без участието на Великобритания.

Документът включва ключовите проблеми на общността като емиграционната криза, борбата с тероризма и икономическото състояние на ЕС след Брекзит.

Връщането на общественото доверие в ЕС

„Имаме предложение за пътна карта за конкретни стъпки за подсилване на общественото доверие във функционирането на ЕС“, заяви чешкият премиер Бохуслав Соботка, след целодневната среща в словашката столица.

EU leaders meeting in BratislavaЛидерите също са се договорили за по-тясно военно сътрудничество и са се съгласили да подсилят сигурността по външните граници на ЕС. По време на срещата бе решено България да получи 108 млн.евро помощ за охрана на границата с Турция.

„Всички страни имат интерес от борбата с тероризма в по-сигурна Европа, предотвратяването на безконтролната миграция, всички имат интерес в икономическото сътрудничество и откриването на работни места“, заяви по време на преговорите холандският премиер Марк Рюте.

По-конкретни предложения по пътната карта ще бъдат представени на срещата през март следващата година, която съвпада с 6-тата годишнина от основополагащия за ЕС Договор от Рим.

- реклама -