ЕК

Шестмесечна карта за ЕС след Брекзит, обсъждат лидерите в Братислава

Лидерите на 27-те членки на ЕС разработват „пътна карта” за бъдещето на Европейския съюз през следващите 6 месеца. Това съобщи дипломатически източник в кулоарите на срещата в Братислава, която се провежда без участието на Великобритания.

Документът ще включва ключовите проблеми на общността като емиграционната криза, борбата с тероризма и икономическото състояние на ЕС след Брекзит.

„Днес става дума за изготвяне на „пътна карта” за следващата половин година, до срещата във формат 27, която ще се състои в Рим през март”, каза дипломатът.

България иска незабавна финансова помощ

По-рано, премиера Бойко Борисов написа в профила си във Фейсбук, че вече е разговарял по въпроса с канцлера на Германия Ангела Меркел и с министър-председателя на Люксембург Ксавиер Бетел.

Обясних им какви усилия полага страната ни и колко километра морска и сухопътна граница охраняваме. Като външна граница на Европейския съюз България се нуждае от конкретна подкрепа и солидарност незабавно“, написа премиера.

EU leaders meeting in Bratislava

Официално поискахме помощ от ЕК

България изпрати на ЕК официално искане за предоставяне на спешна финансова помощ за овладяване на миграционния натиск. Пет проекта на обща стойност 160 милиона евро изпрати МВР на 15 септември до Европейската комисия с искане за финансиране по Механизма за спешна помощ от фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Проектите са насочени към:

  • обновяване на техническото оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол на българските външни граници;
  • разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници на България;
  • укрепване на националния капацитет на Република България в областта на убежището и миграцията, заявиха от МВР.

Исканото финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е за предоставяне на специализирано оборудване и превозни средства за засилване на капацитета за наблюдение и извършване на проверки на външните граници, както и за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни системи.

Борисов Братислава среща помощ мигрантска криза

 

 

 

 

Мерките, предвидени за финансиране по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, са насочени за центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното връщане.

- реклама -