данъци

Горанов: Минималните осигурителни прагове остават, икономиката расте с около 3%

Няма аргумент прагове, прилагани през 2016 г. да не могат да бъдат прилагани през 2017 година при очакван ръст на икономиката около 3%, вече потвърдени от международни финансови институции. Това каза  министърът на финансите Владислав Горанов.

Не се очаква стагнация или слизане на доходите, така че действащите през 2016 прагове да бъдат непосилни за работодателите в 2017 година“, уточни той.

Не очаквам негативен ефект, дори да не се договорят по-високи осигурителни прагове, тъй като нашата приходна администрация ще вложи достатъчно усилия, както и досега, за да събере дължимото, дори и от недобросъвестните“, коментира министърът.

Минималните осигурителни прагове имат смисъл

Минималните осигурителни прагове не са загубили смисъла си и са полезен инструмент в държава, в която се твърди и отчита, че размерът на сивата икономика все още е сравнително висок“, посочи Владислав Горанов.

„Приемам аргументите на работодателите, там където няма уговорени прагове между тях и синдикатите, да не се прилагат административни увеличения, тоест да се прилагат действащите прагове“, обясни министърът.

„Имаме още месец и половина да се опитаме да направим всичко, за да постигнем разбирателство на тази основа на принципа, че там където не се постига договореност се прилагат старите прагове“, коментира Владислав Горанов.

Има ли конфликт между социалните партньори?

Може би, се вдига малко предизборно напрежение, свързано с качеството на социалния диалог и неговото съществуване, но мисля, че сме далеч от темата за прекъсване на социалния диалог в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество“, посочи финансовият министър.

Боричкането между отделните работодателски организации коя е по-представителна и коя има право да участва в НСТС и коя не се използва като формален повод за блокиране на диалога с правителството по отношение на праговете. Казвам, че всичко е поправимо и позицията на работодателите има своята логика“, каза още министърът.

- реклама -