Братислава

Борисов поиска от Европа конкретна подкрепа и солидарност незабавно

Започна неформалното заседание на Европейския съвет в Братислава. Разговарях с канцлера на Германия Ангела Меркел, министър-председателя на Люксембург Ксавиер Бетел. Представих пред тях предизвикателствата, които стоят пред България, свързани с миграцията и охраната на външните граници на ЕС“. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Обясних им какви усилия полага страната ни и колко километра морска и сухопътна граница охраняваме. Като външна граница на Европейския съюз България се нуждае от конкретна подкрепа и солидарност незабавно„, допълва той.

EU leaders meeting in Bratislava

Официално поискахме помощ от ЕК

България изпрати на ЕК официално искане за предоставяне на спешна финансова помощ за овладяване на миграционния натиск. Пет проекта на обща стойност 160 милиона евро изпрати МВР на 15 септември до Европейската комисия с искане за финансиране по Механизма за спешна помощ от фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Проектите са насочени към:

  • обновяване на техническото оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол на българските външни граници;
  • разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници на България;
  • укрепване на националния капацитет на Република България в областта на убежището и миграцията, заявиха от МВР.

Исканото финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е за предоставяне на специализирано оборудване и превозни средства за засилване на капацитета за наблюдение и извършване на проверки на външните граници, както и за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни системи.

Борисов Братислава среща помощ мигрантска криза

 

 

 

Мерките, предвидени за финансиране по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, са насочени за центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното връщане.

- реклама -