Европа

10 президенти от Европа се събраха в Пловдив за да обсъдят бъдещето на ЕС

В Пловдив започна 12-ата Среща на държавните глави на страните от групата „Арайолуш“, които са у нас по покана на Росен Плевнелиев.

Етнографския музей в града под тепетата събра на едно място президентите на Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия Словения, Унгария, Германия и Финландия.

Срещата е посветена на бъдещето на Европа

На двудневната среща държавните ръководители ще обсъждат миграционната криза, борбата с тероризма и Европа след проведения референдум във Великобритания за напускане на ЕС.

Плевнелиев: Не трябва да позволим Европа да изпадне в криза на ценности

„Без значение дали говорим за миграция или за сигурност, трябва да стоим рамо до рамо“, заяви домакина на срещата Росен Плевнелиев.

Пред участниците в неформалния форум на най-високо равнище президентът Плевнелиев подчерта, че днес повече от всякога европейските държави се нуждаят от единство и всеки лидер е длъжен да допринесе за неговото постигане.

„Днес не е време за национален егоизъм. Нито една от кризите не е по силите на националната държава. Нашата основна цел днес е да не позволим на Европа да изпадне в криза на ценности, криза на липса на солидарност и единство.“

Плевнелиев подчерта, че в момента ситуацията в ЕС е такава, че съюза не може да си позволи да пренебрегне нито една държава членка. „Днес никоя държава в ЕС не е периферия“, категоричен беше президентът, който отново се обяви за стартирането на нови проекти за интеграция, които да укрепят единството в ЕС.

Идват в София

Утре срещата се пренася в Националния исторически музей в София държавните глави на страните от „Арайолуш“ ще дискутират историческата трансформация на Балканите от поле на интереси на Великите сили към интегрална част от Обединена Европа.

 

- реклама -