сн. 25.12.2020

36 години от Възродителния процес отбелязаха в кирковското с. Могиляне

36 години от Възродителния процес отбелязаха днес в кирковското с. Могиляне.

Политици, сред които лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, и обикновени хора поднесоха цветя пред Тюркян чешма, изградена в памет на най-малката жертва на процеса, предаде БНТ.

През годините името на 17-месечното момиченце се превърна в символ на борбата за човешки права.

Заради пандемията не се състоя традиционният възпоменателен митинг за жертвите на Възродителния процес.

на 10 декември 1984 г. режимът на Тодор Живков разпорежда масовото и принудително преименуване на българските граждани от турски произход. Мащабната репресия започва първо в Кърджалийския регион през последната седмица на годината. Селищата са в блокада от милиция и войска, танкове и бронетранспортьори, в сблъсъците има жертви и ранени. В мирната протестна демонстрация в село Могиляне в скута на майка си е простреляно 18-месечното момиченце Тюркян, в нейна памет години по-късно е издигната чешма, край която на 26 декември се събират хиляди хора от региона.

Кампанията по насилствената смяна на турските имена с български добива названието „възродителен процес“. Тя приключва към края на февруари 1985 г. – сменени са всички лични документи на над 800 000 етнически турци, както и на покойните. От надгробните плочи са заличени рождените имена на мъртвите, заменени са с български. Забранява се ползването на турски език, по улиците са пратени държавни служители да глобяват с пари, ако някой дръзне да произнесе и дума. Под забрана е и турската музика, което довежда до безпрецедентните „мълчаливи“ сватби без веселие. В Кърджали пристигат делегации от Конгреса на САЩ, Арабската лига, Ислямска конференция, плътно следвани от цивилни служители на Държавна сигурност.

- реклама -