Кръстовден

Православната църква чества Кръстовен

Кръстовден е! Всяка година в нощта срещу Кръстовден десетки вярващи посещават Кръстова Гора, където според преданието се съхранява частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос.

По традиция християните нощуват на това място, тъй като то е известно с необичайно силната си енергия.

128459167975985Според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен.

Два века по-рано той бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерили пещерата в която бил погребан Христос. Намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст  полага в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г.

 

patriarh-neofit-croppedПатриарх Неофит ще отслужи литургия за Кръстовден и водосвет за началото на новата учебна година

Празничен водосвет и молитва към Бога за всички преподаватели и учащи ще отслужи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по повод началото на новата учебната година 2016/ 2017.

На 14 септември, Кръстовден, от 9.30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” ще бъде отслужена празнична светата литургия.

Веднага след края на литургията, към 11 ч., в израз на разбирането на църквата, че всяко добро дело трябва да започва с молитва към Бога, ще бъде отслужен традиционният молебен за успешно начало на учебната година.

Патриарх Неофит ще отправи молитва към Бога за да изпроси неговото благословение и закрила над българските учащи и учащи се.

 

- реклама -