Курбан байрам

На Курбан байрам Израел пусна палестинците да плажуват край Тел Авив

Хиляди палестинци от Западния бряг на река Йордан плажуваха днес около Тел Авив, след като Израел им разреши посещение по случай празника Курбан байрам. Еврейската държава е издала 100 000 разрешения за посещения на палестинци за празника.

Буркинитата не бяха забранени

Няколко хиляди мюсюлмани отбелязаха празника на брега край Яфа, южно от Тел Авив, с барбекюта, плуване и излежаване на плажа.

Никой не спря палестинките да носят буркини на плажа, както се случва в Европа.

Много от плажуващите разказаха, че за пръв път плуват в морето в Израел, като например мъж на 44 години от Рамала: „За пръв път съм тук и се чувствам страхотно”, казва Хатиб, седейки с жена си и двете им малки деца край брега.

Децата, някои от които не са стъпвали на морски бряг споделили, че им се иска да останат по-дълго от един ден, но си дават сметка, че трябва да се съобразят с условията на разрешението.

От 8 сутринта до 8 вечерта

Това е времето, в което жителите на палестинските територии имаха право да останат в Израел. По данни на местните власти, много палестинци са посетили и Йерусалим, за да се помолят в джамията Ал Акса – третото по святост място за исляма.

- реклама -