премиер

Решаваща среща за бежанската криза между премиерите на България, Унгария и Сърбия

Премиерът Борисов: Само защитните съоръжения ни опазват

„България носи голямата отговорност като външна граница на ЕС с Турция. Изправени сме пред историческо предизвикателство за сигурността на Европа и трябва да търсим единна позиция за една нова миграционна политика с дългосрочна перспектива, както и адекватни мерки за собствената ни защита.

Това заяви тази вечер на работна вечеря пред премиерите на Унгария и Сърбия Виктор Орбан и Александър Вучич. Бойко Борисов покани колегите с в Бургас за да стиковата позиции за предстоящата ключова среща на държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС в Братислава. На нея ще се търси изход от мигрантската криза.

Пред двамата премиери, Бойко Борисов е подчертал, че защитните съоръжения, които се издигат са единствения шанс да опазваме „европейската граница, за която сме отговорни.”

Орбан отива на границата

След тристранната среща министър-председателя на Сърбия ще отпътува, а утре Борисов и Орбан ще посетят сухопътната граница и защитната ограда при ГКПП „Лесово”. Те ще инспектират и морската граница на България.

Орбан, който е сред най-големите противници на „отварянето на вратите на Европа“ за емигрантите от известно време лансира своите идеи за премахването на квотното разпределение на бежанците между държавите членки, както и сформирането на обща армия на ЕС.

Брюксел да се активизира за решаването на проблема

И тримата премиери са на общата позиция, че кризата с емигрантите е проблем не само на ЕС, макар че в Европа той се усеща най-силно. Те обаче смятат, че Брюксел може да съдейства за сближаване на позициите и за консолидиране на усилията на страните в Европа за намиране на изход, който да отговаря на очакванията на европейците.

Бойко Борисов е подчертал, че без съвместните усилия на всички държави в ЕС няма да се намери общо и устойчиво решение на проблема. Той е призовал за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток.

Българският министър-председател посочи, че страната ни ще приеме подкрепа за опазване на границата, но подчерта и ролята на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на мигрантския поток към Европа.

- реклама -