проблем

Цветанов: Всички европейски държави трябва да поемат отговорност за справяне с бежанския проблем

Отговорността за справяне с бежанския проблем трябва да падне върху всички европейски държави, убеден е председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той подчерта, че мигрантската вълна е променилa изцяло политическа ситуация във всички държави в Европа и решението на проблема ще отнеме десетилетия.
„Трябва да търсим колективното удовлетворение. Виждаме в какво състояние в момента е Близкият изток – това е криза на държавност и проблеми, които доведоха до военни действия. Можем да преодолеем кризата само и единствено, когато вървим заедно”, коментира Цветанов по време на конференция “Ценности, религия и секуларизъм“.
Зад нея стоят Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“ и Вилфред Мартенс Център.

България като оазис на толерантност

Цветанов подчерта необходимостта от толерантност между религиите, посочвайки че
България е символ именно на такава толерантноста. „Няма друга столица в Европа, освен София, в която в такъв малък периметър да има църква, джамия и синaгога“, обърна внимание зам-председателя на ГЕРБ.

Цветанов смята, че е важно да се полагат системни усилия, за да се постигне реална интеграция на емигрантите.

Цветанов: „Бежанците са реалност, те са с нас и проблемът няма да се разреши за месец или два. Нужни са реални политики, които да стигнат ефективно до всички. Всички тези хора трябва да усетят силата на Европа, да усетят тези ценности, които ни обединяват и ни правят толерантни към всички религии.“

5062279

Бежанците – основен проблем на София

„Въпросът за сигурността и гарантирането на обществения ред е най-голямото предизвикателство в момента, включително за нас в София. Градът се превърна в място, привлекателно за мигранти – законни и нелегални“, каза от своя страна кмета Йорданка Фандъкова, която е и председател на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България”.
Градоначалникът обърна внимание, че операциите на МВР срещу нелегалните емигранти са ежедневни. Фандъкова подчерта, че се работи непрекъснато в рисковите зони, за да осигури осветление, видеонаблюдение и присъствие на полицията.
По думите ѝ всички тези мерки имат за цел да успокоят хората и да им покажат, че сигурността е гарантирана.
- реклама -