35 лева стига кило червен пипер

Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре.

Оказа се, че след драстичното поскъпване на млечните продукти, яйцата и хляба, повишение има и при цените на подправките. Червеният пипер също бележи рекорд в поскъпването.

Цената му е скочила средно между 30 и 50%, предава Нова телевизия.

В големите търговски вериги цената му стигна 7 лева за пакетче от 200 грама.

За семейството на Георги Атанасов от пловдивското село Чешнигирово пиперът е едно от основните препитания. Отглежда 12 декара. В момента на полето засажда първата реколта за тази година и споделя, че тя ще е по-скъпа, тъй като цената на семената, които е закупил, е повишена с 10 процента.

„Около 10 стотинки идва една семка. Това е най-малкото. Торовете, които са по-скъпите, хубавите, са около 3 хиляди лева тона. Всичко поскъпна. Няма как винаги да вадиш от теб. Влагаш, влагаш, то се отразява”, споделя пиперопроизводителят.

Другият проблем е липсата на работна ръка. Освен, че трудно се намират хора за беритбените кампании, цената на труда също е скочила. Надникът на човек е 40 лв.

Производителят не смее да прогнозира каква реколта очаква това лято, защото миналата година точно в този регион на България, в разгара на беритбата, градушка унищожи 100 процента от насажденията.

Липсата на суровина веднага се отрази на цената на подправката в магазина.

Сега търговците признават, че дефицитът на червени чушки е довел до поскъпване и на червения пипер. В зависимост от разфасовката поскъпването на пакетчето е средно между 30 и 50%.

„Сладкият червен пипер е поскъпнал с 30 стотинки за последните три месеца, а пушеният червен пипер – при него увеличението е с един лев и струва 3.20 лв.

За да не се увеличава повече, грамажът му е намалял от 80 на 70 грама”, признава Гергана Узунова, която е управител на хранителен магазин.

Според пазарни анализатори българският червен пипер ще остане по-скъп от вносния.

- реклама -