Грета Фридман

Почина жената – символ на края на войната

Жената, която американски моряк целува по повод края на Втората световна война почина на 92 години, предадоха световните агенции. Сцената с целувката на Таймс скуеър беше увековечена от прочутата снимка на фотограф на списание „Лайф“.

Грета Фридман е починала в четвъртък след редица заболявания, в това число и пневмония, съобщи нейният син Джошуа Фридман. Тя ще бъде погребана до съпруга си Миша Елиът Фридман в националното гробище Арлингтън в щата Вирджиния.

Грета Фридман

Да отпразнуваш победата

Грета Фридман, която беше стоматологична сестра през Втората световна война, е жената, целуната страстно от моряк на 14 август 1945 г. в Ню Йорк.

Чрез този жест морякът Джордж Мендоса от Роуд Айлънд искал да отпразнува новината за капитулацията на Япония във Втората световна война. Той буквално сграбчил Фридман, която тъкмо била излязла в обедна почивка и докато я целувал, наклонил тялото й назад.

Сцената не убягнала на фотографа на сп. „Лайф“ Алфред Айзенщад и той я заснел четири пъти. Една от тези снимки се появи на корицата на списанието и влезе в историята.

Фотографът разказва, че е забелязал как бялата униформа на Фридман сякаш разсича като светкавица въздуха на фона на черната униформа на моряка Мендоса, докато той я накланя назад и я целува. Според фотографа ако двамата са били облечени в черно или в бяло, той изобщо е нямало да ги забележи.

Култова историческа сцена се превръща и в 8-метрова триизмерна статуя на Таймс скуеър, която е забележителност и място за снимки.

 

- реклама -