347 хиляди британски туристи са посетили страната ни от началото на годината

За първите 9 месеца на годината страната ни е посетена от над 347 хиляди граждани на Великобритания. Това е почти 16 на сто ръст спрямо същия период на миналата година. Така страната ни се нарежда на 8-о място в класацията за входящ туризъм на България. Това каза министърът на труизма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с Майкъл Елис, министър на туризма, културното наследство и изкуствата на Великобритания в рамките на международното туристическо изложение WTM в Лондон.

Ангелкова и Елис обсъдиха възможности за обмен на опит в дигиталния маркетинг, както и съвместни инициативи за стимулиране на притока туристи. „Очакваме все така висок интерес на британските туристи и към наближаващия зимен сезон“, допълни българският министър на туризма.

Ангелкова отбеляза устойчивия рекорден ръст на чуждестранни туристи и приходи от техните визити в България през последните три години,

в това число и подчертания интерес на британците към дестинация България. За първите девет месеца на 2018 г. България е посетена от близо 8 млн. чужди туристи, което е около 6 на сто ръст спрямо година по-рано. Приходите в отрасъла от международен туризъм през периода януари-август 2018 г. са над 2,8 млрд. евро – 7,2% ръст спрямо същия период на миналата година.

Тя представи резултатите от успешно приключилите маркетингови дейности с водещите туроператори Thomas Cook и TUI Group през тази и миналата година. През 2017 г. броят на туристите, пътуващи в България от Thomas Cook, е бил над 404 хиляди и 18% повече спрямо предходната година.

В Лондон Николина Ангелкова се срещна и с Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Република Турция.

Турция попада в топ 5 на пазарите за входящ туризъм за България, подчерта министър Ангелкова. Тя добави, че за периода януари-септември на тази година над 492 хил. турски граждани са посетили страната, като се отчита ръст от почти 2% спрямо същия период на 2017 г. През миналата година туристическите посещения от Турция са повече от 636 хил. и се наблюдава увеличение от 12,5%.

Министър Ангелкова разясни още, че освен за лятна почивка голяма част от гражданите на Турция идват у нас и през зимата. За периода декември 2017 г. – март 2018 г. 213 477 хил. турски гости са дошли у нас, като отчетеното увеличение спрямо месеците декември 2016 г. – март 2017 г. е в размер на 14,4%. Министър Ерсой потвърди, че интересът на турските граждани към зимните ни курорти расте с всяка изминала година.

- реклама -