повдигна

Австрия повдигна обвинения на двама мъже, свързани с атаката в Париж

Австрийската прокуратура повдигна обвинения на мароканец и алжирец за намерение да участват в атаката в Париж от 13 ноември, която отне живота на 130 души.

Прокуратурата в град Залцбург заяви, че неназованата двойка, на 26 и 40 години, са предполагаеми съучастници на клетката на „Ислямска държава“, която координира нападението.

Арестувани в бежански център

Мъжете бяха арестувани в бежански център в Залцбург на 18 декември по подозрения за членство към групировката и са обвинени в „участие в терористична организация“.

Смята се, че двамата са предоставили логистична подкрепа на двама други заподозрени членове на парижката клетка – 29-годишния алжирец Абдел Хадади и Мохамад Усман, 35-годишен пакистанец.

Разследващите смятат, че Хадади и Усман са пристигнали на гръцкия остров Лесбос на 3 октомври, на същата лодка, на която са били двама от нападателите от 13 ноември. Тези двама, за които се смята, че са иракчани, се взривиха пред Стад дьо Франс при една от атаките на общо 10 души във френската столица.

Хадади и Усман са били задържани от гръцките власти в продължение на 25 дни, защото са имали фалшифицирани сирийски паспорти.

След като са били освободени, те са последвали мигрантския поток и са стигнали до Австрия няколко дни след атаката в Париж.

- реклама -