Северна Корея

Северна Корея извърши мощен ядрен опит, последва земетресение

Северна Корея извърши най-мощния си ядрен опит досега. Той е пети по ред, ядрен опит, съобщава южнокорейската агенция Ренхап.

Източникът е отбелязал, че южнокорейските военни оценяват мощността на взрива на около 10 килотона (тротилов еквивалент).

Земен трус с магнитуд 5,3 край ядрен център в Северна Корея

Сеизмологичната служба на САЩ регистрира трус 5,3 край ядрен полигон на Северна Корея. Според южнокорейските власти, с голяма вероятност може да се говори за извършен ядрен опит от Пхенян.

На същото мнение са и от Американския геологически институт. Според негови учени вероятността трусът да е следствие на „експлозия“ е голяма.

Има голяма вероятност Северна Корея да е извършила поредния си ядрен опит, като го е посветила на отбелязвания днес Ден на основаване на страната. Правителството на Япония също смята, че в КНДР е извършен ядрен опит.

Северна Корея си призна за ядрения опит

Часове след ядрения опит Северна Корея си призна. По информация на държавната телевизия опитът е бил успешен.

Съобщението бе направено след като сеизмологичните станции регистрираха трус край ядрен полигон в Северна Корея.

Мощността на севернокорейския ядрен заряд е 20 килотона

Мощността на ядрения заряд, изпитан в Северна Корея, е 20 килотона тротил. Това заявиха представители на независимия Норвежки институт за сеизмични изследвания (NORSAR).

Данните, получени от норвежките сеизмологични станции, свидетелстват за мощен подземен трус, станал в същия район, където са проведени и предишните четири ядрени опита на КНДР.

„Стигнахме до извод, че е използвана същата система подземни тунели, използвана през 2009, 2013 и 2016 г. Но вероятно взривът е бил по-дълбоко в планината и при по-голямо налягане”, каза директорът на NORSAR Ане Люке.

По оценките на норвежките учени, данните сочат, че изтичане на радиация е по-малко вероятно, отколкото при предишните опити, но известно количество радиоактивни газове може да попадне в атмосферата.

Те могат да бъдат засечени до 60 дни от уреди в Китай, Русия, Южна Корея и Япония.

Реакции след ядрения опит

Южна Корея планира да организира телефонна конференция с водещите дипломати на САЩ и Япония за обсъждането на ядрения тест на Северна Корея, заяви служител на външното министерство, предава Yonhap.

Външният министър Юн Бюн-се планира да проведе разговори с колегите си от САЩ и Япония, Джон Кери и Фумио Кишида за обсъждане на въпроса.

Япония ще търси нови санкции срещу Северна Корея след ядрения опит

Правителството на Япония има намерение да търси от Съвета за сигурност на ООН въвеждане на нови санкции по отношение на Северна Корея, която проведе ново ядрено изпитание, предава ТАСС. Това заяви генералния секретар на кабинета на министрите на Япония Есихиде Суга.

По-рано официално фактът на изпитанието беше потвърден от президента на Южна Корея Пак Кън Хе.

САЩ: Ядрените опити на Северна Корея ще имат сериозни последици

Американският президент Барак Обама заяви, че провокативните действия на Сверена Корея ще имат „сериозни последствия“ след като Северна Корея потвърди, че е провела петия си ядрен тест, предава Reuters.

Обама е бил информиран от на борда на Air Force One от Съветника по националната сигурност Сюзан Райс относно сеизмична активност близо до ядрената тестова площадка на Северна Корея.

МААЕ осъди ядрения опит на Северна Корея

Генералният директор на Международната организация за атомна енергия Юкия Амано изтъква в заявление, че поредният ядрен опит на КНДР нарушава редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Според Амано това е проява на повтарящо се незачитане на изискванията на международната общност.

 

- реклама -