Балканите тренировъчни лагери терористи Ислямска държава

Euroactiv: Опасността от тероризъм в ЕС идва от тренировъчните лагери на Балканите

В Сирия и Ирак на страната на „Ислямска държава” воюват около 3000 граждани на ЕС и бойци от балканските държави, където действат лагери за обучение и вербуване на мюсюлмани в подкрепа на джихадистите, пише в чешкото издание на портала Euroactiv.

Чешкият евродепутат Томаш Здеховски посочва, че тайните служби и органите за сигурност се концентрират върху наблюдение на лица, които пътуват за Сирия и Ирак, но не и върху такива, които пътуват на Балканите.

Какво се случва на Балканите

Анализът сочи, че в Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Македония действат групи радикални ислямисти, които набират и обучават нови членове на ИД.

Януарският доклад на Европол отбелязва, че „освен тренировъчните лагери в Сирия, има и по-малки лагери за обучение на територията на ЕС и на Балканите”.

Експертът по въпросите на борбата с тероризма Филип Тесар от Института за международно отношения предупреждава, че не трябва да се омаловажава заплахата за целия ЕС, като се смята, че тя засяга само Балканите, защото балканските ислямисти отиват да живеят там.

Албанските радикали

Тесар подчертава, че поне пет албански ислямски радикали, родом от Македония, и петима от Косово са живели в Западна Европа – в Германия, Швейцария, Австрия, Швеция, Норвегия. А други албанци, които са искали да заминат за Сирия и Ирак, са били арестувани във Великобритания, Белгия, Испания, Италия, Гърция, Турция, Египет и Саудитска Арабия.

Според проучването, проблемът не се отнася само до албанците. Една пета от гражданите на Босна и Херцеговина, които са били в Сирия и Ирак, за да помагат на радикалните ислямисти, са посещавали свои приятели и роднините си в Западна Европа и САЩ и легално или нелегално са работили там.

Експертът уточнява, че войнственият ислям е наследство от войната в бивша Югославия и е разпространен главно в Босна и Херцеговина.

По данни на албанското правителство, в страната има 110 ислямисти, а по неофициални оценки те са 200. Ситуацията е сходна в Косово и Македония, се казва в доклада.

Милиони единици оръжие

Политиците въобще не говорят за тези заплахи. Но на Балканите след военните конфликти и покрай амнистиите у хората има няколко милиона единици автоматично оръжие, гранати и експлозиви. Това може да е огромна заплаха, предупреждава евродепутатът Здеховски.

Евродепутатът изтъква, че е много важно в мрежата за обмен на информация да няма „черни дупки”, в които попадат някои от балканските държави. В миналото в „черна дупка” беше Босна и Херцеговина, а сега – Македония.

Целта е не само да има сътрудничество при разследванията, а и резултатите от тях да се прилагат в практиката.

Наложително е намирането на политическо решение за Босна и Херцеговина и Македония, защото в другите балкански страни сътрудничеството е задоволително, смята Здеховски.

- реклама -