риба тон

340-килограмова риба тон уловиха в Хърватия

Рибари от югозападния хърватски град Ровин уловиха риба тон с рекордни размери. Рибата е с дължина повече от 3 метра и тежи 340 килограма, информира словенският в. „Вечер”.

Рибата е хваната на 10 морски мили от брега. Капитанът на риболовния кораб Озрен Божич и двама рибари се мъчили 2 часа и половина, докато успеят да извадят улова от водата. Капитанът разказва, че лови риба от 15 години, но такъв улов не е виждал преди.

Магнит за големите риби

Божич, който е професионален рибар, става медийна звезда за втори път. През август миналата година той постави първия си национален рекорд като хвана риба тон, дълга 2,8 метра и тежка 260 килограма.

Тогавашният улов беше използван като реклама за местните ресторанти. Главният готвач, който купи рибата от Божич, направи от нея 750 порции за туристите в Ровин.

Според хърватски специалисти, сегашната риба поставя нов национален рекорд. В същото време обаче тя се нарежда и сред претендентите за световен рекорд. Най-голямата риба тон, хващана от рибари любители, е тежала 335 килограма.

На дължина рибата тон може да достигне 4,6 метра, а на тегло – 684 килограма.

- реклама -