34 млн. украинци избират парламент

Започна гласуването на предсрочните парламентарни избори в Украйна. Изборите бяха свикани от 41-годишния президент Володимир Зеленски. Той спечели президентските избори през април с голямо мнозинство, но се сблъска с парламент, подкрепящ предишното ръководство.

Това са последните избори, които се провеждат по мажоритарно-пропорционалната система.

След това ще влезе в сила новият избирателен кодекс, според който следващите депутати ще бъдат избрани от партийните листи.

Общо в избирателните списъци са включени 34 милиона украински граждани.

В изборите обаче няма да могат да участват около 3 милиона жители на Донбас, както и приблизително същия брой украинци, живеещи в Русия, защото избирателните секции в украинските дипломатически мисии са затворени.

Според най-новото допитване на център „Социален мониторинг“ и Украинския институт за социални изследвания „Яременко“, извършено между 3 и 10 юли, в Радата ще влязат само четири партии.

Президентската формация „Слуга на народа“ запазва водачеството си с 42,5 процента, втора остава „Опозиционна платформа – За живота“ с 15,1 процента. След тях се нареждат партията на бившия президент Порошенко „Европейска солидарност“ (8,1 процента) и „Баткившчина“ на Юлия Тимошенко (7,6 на сто).

- реклама -